Klokketårn

Publisert 30.04.2016 02:09

Er det mange klokketårn igjen?

Klokketårn pånStorbekkmoen foto Øyvind Arne Lien


Bildet over fra Storbekkmoen

Klokketårn pånNedre Modahl  foto Øyvind Arne LienMatklokke, gardsklokke eller stabbursklokke? Kjært barn har mange navn. Her er en matklokke på stabbursbygningen på Nedre Modalen på  Mogrenda. Brukere Kari Mette og Røy Brænd .
Foto: Øyvind Arne Lien

Nedre Modahlen Klokketårn pånStorbekkmoen foto Øyvind Arne Lien«Jeg trudde det var kirker alt jeg så», sa jenta. Hun kom fra ei vestlandsbygd og skulle ta seg tjeneste i Ringsaker. (Fritt sitert etter Alf Prøysens stubb Matklokka.)

Sitatet over viser at klokketårn ikke var vanlig over alt i Norge. Det viser også at på Hedmarken kunne de små tårnene måle seg med kirketårnene med hensyn til form og detaljrikdom. Etter at klokkene gikk ut av bruk har det vært merkelig stille om tårn og klokker. Fylkesmannen i Hedmark og Hedmark fylkeskommune har dratt i gang et arbeid med å få registrert alle de flotte klokketårnene. Arbeidet er startet på Hedmarken der Prøysen kom fra. Kommunene, lokale lag og foreninger er viktige samarbeidspartnere i den praktiske gjennomføringen.

Klokketårn pånSNedre Modahlen  foto Øyvind Arne LienÅpent seminar om matklokkene

20. oktober arrangerer vi i samarbeid med Disen kolonial et nasjonalt Breidablikk-seminar på Hedmarken. Både nasjonale og lokale innledere tar opp flere tema rundt matklokkenes status, bruk, klang og ulike typer klokketårn. 

Kontakt
Karoline Finstad Vold, tlf. 62 55 12 30, e-post: fmhekfv@fylkesmannen.no