Jakt på fjellrype fra høsten 2013

Publisert 30.12.2012 01:44
sKÆRVRYPE (fJELLRYPE) FOTO jøSollia Fjellstyrt vedtok i sak 3/2012 å frede fjellrypa inntil videre. Det er på tide at fjellstyret vurderer om vi skal videreføre fredningen, eller om vi skal åpne opp for jakt igjen.
Vurdering:
Det er ingen ting som tyder på at fredning av fjellrypene i 3 år har hjulpet nevneverdig i de marginale fjellrypeterrengene. Det skal sies at dette kun sies på grunnlag av egne og jegeres observasjoner, da fjellstyret ikke har gode rutiner på systematisk registrering.
Statsallmenningene i Sollia innehar for det meste fjellrypeterreng som kan karakteriseres som randsoner, hvis en ser bort fra de nordligste områdene mot Rondane. Bestanden ser ut til å være god i disse nordlige områdene, men heller marginal i randområdene.
Fjellrypebestanden ser imidlertid ut til å følge svingningene i lirypebestanden. Det kan derfor være en ide å innlemme fjellrypene i de årlige beregningene av liryper, og at en også tar med fjellrypene i totalt forsvarlig uttak.
Forslag til vedtak:
Sollia Fjellstyre opphever fredningen av fjellrype fom neste sesong.
Møtebehandling:
Det presiserer at det skal henvises til sak 3/2010 og ikke 3/2012 som det står i bakgrunnen for saken. Det vil si at fjellrypa har vært fredet i 3 sesonger.
I 2011 ble det observert bra med fjellrype på de fleste toppene jevnt over hele Statsallmenningene i Sollia, men det virker som det er en generell nedgang i 2012. Disse observasjonene blir støttet av bestandsstørrelsen av lirype, som var høyere i 2011 enn i 2010 og 2012. I enkelte fjellområder, særlig i de nordlige høyereliggende områdene mot Rondane, har det i 2011 og 2012 blitt observert store flokker fjellrype, samt spredte flokker. Om dette kan sees i sammenheng med fredningen er uvisst.
Vi har ikke tallmateriale som viser at vi har en faretruende lav bestand av fjellrype i Sollia, og begrunnelsen for fortsatt fredning er svak. Men at det er lite fjellrype i randsonene i dårlige år er ikke unaturlig. I tillegg blir det erfaringsmessig skutt svært få fjellryper i Sollia. På bakgrunn av dette ser ikke fjellstyret noen grunn til å ta fra jegere som jakter i Sollia retten til å jakte på fjellrype.
Fjellstyret må også vurdere saken etter naturmangfoldlovens § 7, som sier: Prinsippene i §§ 8 til 12 skal legges til grunn som retningslinjer ved utøving av offentlig myndighet, herunder når et forvaltningsorgan tildeler tilskudd, og ved forvaltning av fast eiendom. Vurderingen etter første punktum skal fremgå av beslutningen. Saken er vurdert i overensstemmelse med prinsippene i lovens §§ 8-12:
 §8: Kunnskapsgrunnlaget vurderes i dette tilfellet å være tilstrekkelig for å kunne fortsatt ha jakt på fjellrype.
 §9: Det vurderes ikke å være risiko for alvorlig eller irreversibel skade på naturmangfoldet.
 §10: Tiltakets samlede belastning på økosystemet vurderes i dette tilfellet å være liten.
 §11: Tiltaket vurderes til ikke å medføre skade på naturmangfoldet som må hindres eller begrenses på slik måte at tiltakshaver pålegges å dekke kostnadene.
 §12: Tiltaket innebærer ikke bruk av teknikker eller driftsmetoder som kan skade naturmangfoldet i en slik grad at det i dette tilfellet kreves særlige tiltak.
Fjellstyret vurderer det også slik at en uttalelse fra kommunen ikke er nødvendig, da de kun skal uttale seg ifm begrensning og avgrensning av jakt, og at vi nå snakker om ikke begrense/avgrense jakta.
Vedtak:
Sollia Fjellstyre viderefører fom neste sesong ikke fredningen av fjellrype. Jakta på fjellrype inngår i det ordinære jaktkortet for småvilt.
Vedtatt med 6 mot 1 stemme.
Vedtaket kan iflg. § 28 i forvaltningsloven, påklages. En eventuell klage skal være skriftlig og begrunnet, og sendes Sollia fjellstyre innen 3 uker fra kunngjørin