Innspill til planprogrammet for Atnasjø Kafe

Publisert 09.01.2016 07:00
Enkel skisse arealformål


Innspill i forslaget til planprogram med detaljreguleringsplan for området ved Atnasjø Kafe:

Ved fristens utløp har det kommet inn flere innspill.

Her referes de innspill redaksjonen har fått tilgang til

Fra Fylkesdirektøren for samferdsel, kulturminner og plan i Hedmark

Han har ingen innvendinger mot de foreslåtte planene. Kommentarene er standardiserte.
Det framkommer ingen planfaglige innvendinger.
Når det gjelder kulturvernfaglige forhold minner fylkesdirektøren om at "så mye som mulig av de opprinnelige bygningsdelene fra 1950-70 tallet bør ivaretas."
Hedmark fylkeskommune har gode erfaringer med verdiskaping med utgangspunkt i kulturminneverdier, og bidrar gjerne i videre arbeidet rundt dette.

Når det gjelder arkeologiske kulturminner opplyser fylkesdirektøren at det ikke vurderes som nødvendig å foreta arkeologisk registrering i saken. Det finnes såkalte “LIDAR-skanningsdata” (flybåren laserskanning) over omsøkte areal, og det er ikke oppdaget synlige spor etter godt synlige kulturminner som eksempelvis fangstgroper i disse dataene.
På grunnlag av ovennevnte vurderes det ikke som nødvendig å foreta arkeologisk registrering i saken.

Fylkesdirektøren må likevel ta forbehold om eventuelle ikke registrerte kulturminner, derav kulturminner under markoverflaten. Dersom det i forbindelse med tiltak i marken oppdages automatisk fredete kulturminner som tidligere ikke er kjent, skal arbeidet stanses i den utstrekning det berører kulturminnene eller deres sikringssoner på fem meter.

Fra Atnlien Grunneierforening v/ styret

Atnelien grunneierforening organiserer grunneierne på den nord-østre side av Atnavassdraget mellom Stor-Gryta og Folldalsgrense, innenfor Stor-Elvdal kommune. Hensikten er i grove trekk å organisere jakt m.m og ivareta grunneiernes eiendomsbaserte interesser.
Styret i Atnelien grunneierforening er positive til at det ønskes å tilrettelegge for næring i vårt område.

Styret sier videre: Det kommer fram av forslag til plan at den nå ønskete reguleringen innbefatter en omregulering av deler av næringsområdet til og også gjelde fritidsbebyggelse. Atnelien grunneierforening har fra gammelt av en intern overenskomst at det ikke skal legges til rette for fritidsbebyggelse i lia mellom Atnsjøen og riksveien (27). En åpning for fritidsbebyggelse på sjø siden av riksveien ved kafeen vil være å undergrave denne overenskomsten.

 Redaksjonell kommentar:

Den gamle overenskomsten om å frede lia/sjøegga mellom riksvei 27 og Atnsjøen som det her henvises til, ligger inne som en del av tidligere vedtatt kommunal arealdelplan for området. Dette betyr at fritidsbebyggelse må defineres som næringsvirksomhet for "å gå under radaren".

 Fra Atnelien Hamnelag SA v/ Ole Harald Kulstad og Ole Anton Brænd

Atnelien hamnelag SA organiserer beitebrukerne i nordre del av Sollia og er tuftet på beiterettighetene til Atneliengårdene. Dette rettighetsområdet grenser mot kommunegrensene tilFolldal, Alvdal, gamle grensa mellom Sollia og Stor-Elvdal og videre langs Atnavassdraget. Området rundt Atnasjøkafe er derfor en del av dette området og ligger like i nedkant av setergrenda Sjølisetra, hvor Atneliengårdene har sine vårsetre fra gammelt av.

Området er i Atnsjølia er et magert området men har sine små områder med godt beite. Mye av terrenget blir mer som transportområder å regne (reksteveier). Området er allerede bebygd av en del fritidsbebyggelse. Atnelien Hamnelaget har forsøkt å følge opp en streng praksis mot inngjerding av hyttetomter og -områder for å hindre sauefeller og vanskelig framkommelighet for beitedyr.

 Det kommer fram av forslag til plan at den nå ønskete reguleringen innbefatter en omregulering av deler av næringsområdet til og også gjelde fritidsbebyggelse for en utbygging av kanskje opptil 30 hytter. Hamnelaget vil her understreke at det er beitebruk og en del beitedyr i området, som det må tas hensyn til. Det anbefales derfor at det vurderes om det skal tilrettelegges med grøntarealer og hvorvidt det bør sås i i skråninger med gresstyper. Dette for å hindre at beitedyr fristes til å trekke inntil anlegget og oppholde seg der. Blir området omregulert til og gjelde fritidsbebyggelse vil Atnelien Hamnelag motsette seg på vegne av de beiteberettigede at det oppføres gjerde rundt hytter eller hytteområdet.

 Fra NorgesNaturvernforbund - Midt-Østerdalen  v/ leder Oddvar Hj. Olsen

Naturvernforbundet i Midt-Østerdalen mener planprogrammet må presiseres på flere områder for å sikre at utarbeidelse av en detaljplan ivaretar alle nødvendige hensyn:

1.4 Utredningsplikt

·         Det må foretas en konsekvensvurdering etter Naturmangfoldloven for å sikre at sårbar natur blir tatt hensyn til. For eksempel er oppfylling av naturlige tjern og dammer er lite ønskelig. Etter planskissen legges det opp til dette og vi ber om at området klargjøres for eventuelle rødlistearter.

·         Det må også legges opp til utredning av konsekvenser for villrein i Rondane og Sølenkletten. Det vises i forslag til planprogram til ett avsnitt fra Regional plan for Rondane Sølnkletten. Den regionale planen er omfattende og hovedformålet med planen framkommer ikke med i nevnte avsnitt i forslag til planprogram. Vi mener forslaget ikke ivaretar behovet til villreinen i tilstrekkelig grad, og vil presisere behovet for en grundig konsekvensutredning.

5.2 Medvirkning og informasjon

I forslag til planprogram er involveringsprosessen for planprogrammet konkret og godt beskrevet. Men når det gjelder involvering i arbeidet med selve detaljplanen så er det ikke beskrevet noe annet enn at informasjon skal legges på kommunen hjemmeside. Dette kan ikke kalles involvering. Det er i arbeidet med selve planen, at involvering blir særdeles viktig. Det er mange som kan bli berørt av planene for området, og det ligger an til at det kan være ulike interesser i området. Et planprogram skal inneholde en beskrivelse av de kommende involveringsaktivitetene og ikke bare beskrive det som er gjennomført i utarbeidelsen av planprogrammet.

Ut fra lokalkunnskap ser det ut som et betydelig anleggsarbeid allerede er igangsatt. Vi ber om snarlig svar fra Stor-Elvdal kommune på om det er gitt igangsettingstillatelse for dette, og om området er undersøkt.

Innspill fra Bjørn Brænd er satt opp som egen nyhetssak.

Hele planprogrammet finner du her

H.S.