Innspill om næringsutvikling

Publisert 16.05.2012 00:10

Bjørn Brænd med sitt ståsted utafor Sollia , med engasjement i egen virksomhet,allsidig kompetanse  og med hjerte for hjembygda:La oss ta fatt i understående innspill.
09_0904 Fossedager Fossen er eksempel på kobling reiseliv og kulturarrangement foto Helge StikkbakkeReiseliv som næring - er samarbeid
 
Det fins mange fossefall og fosselandskap som har hatt en like sentral funksjon som Atnbrufossen har hatt i Sollia. Atnbrua - brusted allerede før 1695 - stedsnavnet ATNBRUA FANTES DA PÅ DET STORE NORGESKARTET SOM BLE FERDIG DET ÅRET!
 
På Tolga har de Toljefossen som betydde alt for stedsutviklingen som Den lille bergstaden. Også ved Lovise hytte i Alvdal stod vasskraften i fokus.
 
Vi som har Atnbrufossen må ikke glemme det lange perspektivet i all vår glede over at Nasjonal turistveg Rondane er etablert forbi inngangshellene våre. Tvert i mot - Nasjonal turistveg Rondane kan bidra til å gjenskape den store trafikkaksen Lillehammer - Atnbrua - Folldal - Alvdal - Tolga - Røros, men nå i et verdensarvperspektiv. 
 
Det betyr legge til rette for å presentere hvor stor betydningen de lokale vannressursene hadde for bosetting, vekst og utvikling. På Tolga er det lokale ildsjeler som ønsker å synliggjøre den lokale historien omkring Toljafossen og særpreget ved Den lille bergstaden.
 
Fra Atnbrua bør rådet være: Sett igang tolginger, bare bestem dere. Ved Atnbrua i Sollia er Atnbrufossen vannbruksmuseum etablert for å ta vare på den gamle fløtingsdammen fra 1916, skådammene som ble bygd på 1950-tallet for å kunne fløte tømmer igjennom fossen ((restaurert/gjenoppbygd). Likeså inngår den gamle Atnebroen sag og høvleri (i kjent drift ca. 200 år), turbinen fra 1916, høvelen fra Verdensutstillingen 1914, turbinhuset, badstua, ei smie, vaskeplassen og et lite elektrisitetsverk. Ved Øverhølen hadde taterne - nå gjerne kalt de reisende - en fantastisk leirplass der bålene lyste i klare sommernetter. Sportsfiskerne kan spore sin historie langt bakover - selv uten laks under fossen. Det er kort vei til fornminner som blesterovner, kolgroper og dyregraver. Historien om friluftslivet startet nok like tidlig her som i Jotunheimen - verdien av friluftsliv er udiskutabel.
 
Den første helga i september arrangeres Fossedagene over tre dager, ikke på grunn av kommunal og annen støtte, men nesten på tross av. Lave billettpriser og et høyverdig program tilrettelagt for folk flest er formelen. Gå gjerne i dybden med å bringe både glemt og ny kunnskap. Under Fossedagene i Sollia er det liv i de gamle anleggene, stort program ellers og fest på lokalet Jomsborg (bygd i tømmer 1914) med en aldeles fantastisk akustikk og en fremragende dansegolv - hittil viet gammeldans med bl.a. Sven Nyhus kvartett og Dalakopa.
 
Det er jo ikke lange stubben for tolginger og vingelsinger for å gjeste ei fjellbygd litt lenger sør i Østerdalen under åres Fossedager. Bosettingen også her ble for øvrig etablert i regi av Rørosverket! Hva med å skape en parallell på Tolga før på sommeren/våren og samarbeide om å utvikle programopplegg og dugnadskrefter til gjensidig berikelse. Fossekreftene lar seg ikke temme så lenge de er i fritt fall, med vasshjul kan det gå så det suser.