Hyttepolitikk må på dagsorden

Publisert 10.11.2011 00:10

Hyttepolitikk må være med i den nye distriktsmeldingen og settes høyere på dagsorden. Vi må se hvordan vi kan utnytte potensialet bedre, sier Kjetil Lundemoen.


Oppland er det største hyttefylket i landet. Med nærmere 46 000 fridtidsboliger innefor grensene er det naturlig at fylket er vertskap for en hyttekonferanse der muligheter og utfordringer står på dagsorden.  Konferansen ble arrangert i samarbeid med to andre hyttefylker, nemlig Buskerud og Hedmark. I Hedmark er det 33 000 fritidsboliger og i Buskerud 43 500. 

Kjetil Lundemoen

- Disse tallene gir oss enorme muligheter. Noen av våre kommuner har flere hytteinnbyggere enn fastboende.  Derfor er det viktig at vi inviterer til dialog mellom ulike aktører innen hytteutvikling og setter verdiskaping på dagsorden, uttalte leder for komiteen for kultur, miljø og næring i fylkeskommunen, Kjetil Lundemoen (Ap) da han åpnet konferansen.

Lundemoen var også klar på at hyttepolitikken må settes på dagsorden i den nye distriktsmeldingen.

- Hyttebeboere og aktiviteten de generer har etter hvert blitt så vesentlig for fjellområdene i fylkene våre at vi er nødt til å sette dette høyere på dagsorden, sier han og la til at han håpet av temaet hytter blir en del av den nye distriktsmeldingen som kommunal- og regionaldepartementet er i gang med. 

Dialog og innspill

Statssekretær Dag Henrik Sandbakken i kommunal- og regionaldepartementet viste til den nye meldingen og oppfordret forsamlingen til å komme med innspill. Meldingen skal legges frem på våren 2013.

- Vi vil  gjerne komme i dialog med dere og vi trenger kunnskap og innspill fra dere, sa Sandbakken.

Han understreket at det er viktig at utbyggingen og utviklingen innen fritidsboliger må gjøres slik at det skaper varige arbeidsplasser og ikke bare sesongarbeid.

- Vi må ikke glemme de fastboende selv om vi ønsker å skape en destinasjon, understreket han.

Flere og flere bruker hyttene sine mer. Det gir ringvirkninger, men også utfordringer. Lundemoen trakk fram et hvis alle hyttefolk i Oppland hadde brukt hytta ett døgn mer i året ville det ha generert en verdiskaping på 7 millioner kroner.   Sandbakken kunne meddele at departementet vil utvikle en veileder for å hjelpe kommunene med å tilrettelegge for stedsuavhengige arbeidsplasser

En av utfordringene som stadig trekkes frem er belastningen på kommunene. Blant annet det at kommunene plikter at alle som til enhver tid oppholder i kommunen har krav på et helsetilbud. Flere har ønsket seg et inntektssystem som gir inntekter til de som har mange fritidsboliger. Sandbakken var klar på at det ikke var mulig – men at kunne se på en ordning som gir kommunene muligheter til å et økonomisk oppgjør.

Ikke like positiv

Carlo Aall fra Vestlandsforskning var opptatt av miljøbelastningen hytteutviklingen kan gi og det økte energiforbruket.  Hans råd for en mer bærekraftig hyttepolitikk var å satse på utviklingene av de hyttene og hytteområdene som finnes i dag.

- Transport og arealplanlegging må settes på dagsorden. I forhold til miljøbelastningen er det viktig at vi se på hvordan folk kommer seg til hytta, også den siste biten helt til hytta – må de ta bil der så velger de bil hele veien.