Husk å smøre deg!

Publisert 19.03.2016 12:59

foto Dick Vibe-Reymer
Trygg solkrem til vinterhuden

Foto: John Petter Reinertsen

Foto: John Petter Reinertsen

 
Enten du skal tilbringe påsken på fjellet, ved sjøen eller i solveggen hjemme, er det viktig at du bruker solkrem og at du bruker den riktig. Samtidig kan solkrem inneholde helse- og miljøskadelige stoffer som du bør unngå. 

Etter en lang vinter trenger vi å komme oss ut og nyte solen, men kombinasjonen høy sol og vinterblek hud gir risiko for solskader.  Tynnere ozonlag enn det som er normalt over Norge kan gi ekstra høy UV-stråling. Derfor bør folk med vanlig, norsk hud beskytte seg godt – særlig dersom de skal til fjells der refleksjon fra snø kan øke UV-strålingen kraftig.

I tillegg til at huden kan bli brent, kan UV-strålene føre til nedsatt immunforsvar, raskere aldring av huden, hud- og føflekkreft, utvikling av øyesykdommen grå stær og snøblindhet.

Kan inneholde problematiske stoffer

Mange solkremer inneholder verstingstoffer som muskxylen (luktstoff) og siloksaner (D4 og D5) (for å gjøre det lett å smøre kremen utover) og dessuten konserveringsmiddelet metylisothiazolonon (MI)

De kan også inneholde andre omdiskuterte stoffer som 4-Methylbenzylidene camphor (UV-filter) og allergiframkallende parfyme. UV-filteret 3-Benzylidene Camphor er nå forbudt i solkremer og annen kosmetikk.

Velg Svanen

Hovedregelen er at alle solkremer er bedre enn ingen solkrem. Men det går an å både beskytte huden ogvelge gode alternativer uten helse- og miljøskadelige stoffer.

Det enkleste er å velge svanemerket solkrem. Da vet du at solkremen både er fri for helse- eller miljøfarlige stoffer og tilfredsstiller strenge krav til funksjonalitet. Det finnes hele 55 svanemerkede solkremer og andre solprodukter på markedet.

Sjekk ingredienslisten

Du kan også sjekke ingredienslisten selv og velge et produkt uten helse- og miljøfarlige stoffer. De du først og fremst bør styre unna, er muskxylen og siloksaner (D4 og D5).

D4 og D5 er også kjent under navnene

  • cyclomethicone
  • cyclotetrasiloxane
  • tetracyclomethicone
  • oktametylsyklotetrasiloksan
  • cyclopentasiloxane
  • pentacyclomethicone
  • dekametylsyklopentasiloksan

Mens muskxylen også går under navnene

  • muskxylene
  • muskxylol

Vil du unngå 4-Methylbenzylidene camphor, kan du se etter

  • 4-Methylbenzylidene Camphor
  • 4MC

Gode råd om solbeskyttelse

Nysnø kan reflekterer opptil 90 prosent av UV-strålingen, mens gammel og skitten snø reflekterer omkring 60 prosent. Snøen kan dessuten bidra til å spre strålene i større omkrets enn akkurat der den ligger. Det skyldes at UV-strålene spres via skylaget og luftpartikler. Vannoverflater og sjøsprøyt kan også spre og reflektere UV-stråling.

På grunn av refleksjonen fra snøen, er solbeskyttelse av både øyne og hud spesielt viktig på fjellet i påsken. Klær, hodeplagg og solbriller gir god beskyttelse. Alle solbriller som selges lovlig i Norge skal være CE-merket. CE-merket er ingen godkjenning, men produsentens garanti for at brillene overholder EUs krav slik at de beskytter øynene dine godt.

Er UV-indeksen 3 eller høyere, er det nødvendig med solbeskyttelse. Oppholder du deg ute lenge, kan det være nødvendig med beskyttelse allerede når UV-indeksen er 2.

Velg solkrem som beskytter mot både UVA- og UVB-stråler. UVA-beskyttelsen bør være minimum en tredjedel av UVB-beskyttelsen. For norske forhold er faktor 15 med UVA-beskyttelse tilstrekkelig for de fleste.

Les mer om: