Hjalmar Holtet var en av de sterke

Publisert 11.05.2013 08:18
vedkapping Hjalmar Holtet til v og Per Oldbjørn Moen foto Edv K.BarthHjalmar Holtet var blant de første som organiserte seg i motstandsarbeidet. Nært vennskap  med Helge Nesset og Rolf Øvergaard gjorde at han tidlig var av de «innvidde». Lite skjedde mht Milorg før Oddvar «Oskar» Dobloug kom på sin instruksjonsrunde tidlig på vinteren 1943.
Men Hjalmar hadde god kontakt med vitenskapsfolket på Det Norske Vitenskapsakademi på Sør-Nesset hvor han var forpakter. Flere av disse var svært sentrale i etterretningsorganisasjonen XU. Om han fikk noen oppgaver vites ikke annet enn å videreformidle stemninger blant folk flest og situasjonen i ei fjellbygd. Slik informasjon ble også samlet inn av etterretningstjenesten, og ble sammenstilt i rapporter til norske «lovlige» mydigheter i London.
På ettervinteren 1944 ble han kontaktet av vennen Rolf Øvergaard om å bistå Grebe Red som da hadde slått seg til i nordenden av Holmsjøen i Bortistu-setra. Oppdraget gikk på å  transportere mat og andre varer kjøpt med falske rasjoneringskort via Oddvar Helgesen på Handelsforeningens butikk på Uti ved Atnbrua eller på svartebørs. Dessuten etter hvert transport av våpen,ammunisjon og sprengstoff til ulike skjulesteder.
"Forcebu", Sjølisetra påsken 1946 foto Rolf ØvergaardDe 2 kameratene etablerte etter avtale med Grebe Red «postkasse" (meldeplass) på Sjølisetra. Amperhaugens seterstua ble for øvrig tatt ned og flyttet litt på setervollen våren 1944. Under golvet her ble det lagret våpen og ammunisjon for milorg i Sollia.  Derfor fikk setra navnet «Force-bu», et navn som ennå brukes.
Linge-karene kunne ta seg relativt usjenert hit. Bare de 2 lokale var innvolvert idenne «postombæringa." Områdesjef Tjodolv Trønnes visste ikke om annet enn at de 2 gikk videre med evt beskjeder. Han fikk sine ordrer fra distriktsledelsen via bussjåfør Magne Vaagan, som igjen fikk kurerpost fra sikre folk i jernbanen når han hentet post og folk på stasjonen på Atna.