Harepest påvist

Publisert 22.09.2015 01:06

harejakt foto Hans PedersenHarepest i Stor-Elvdal

 
 
Det er bekreftet tilfeller av harepest i Stor-Elvdal. Kommunelegen ber folk ta forholdsregler og unngå å drikke vann fra usikre vannkilder. Man må heller ikke ta på døde gnagere uten hansker.

​Mattilsynet har påvist harepest både i fjellet i Stor-Elvdal og i nabokommunen Ringebu.

Det er svært viktig å unngå berøring av døde harer eller harer som bærer preg av å være syke. Det er også viktig å unngå berøring av døde lemen og andre smågnagere fordi de kan være smittet av harepest. Folk som er smittet behandles med antibiotika.
I disse jakttider er det viktig at jegere og andre som ferdes ute i naturen, er oppmerksomme på harer som oppfører seg unormalt (for eksempel er lite sky/går seint i drevet) eller funn av døde harer. I slike tilfeller er det viktig å kontakte det lokale Mattilsynet på tlf. 22 40 00 00.
Harepest kalles også lemenpest eller tularemi. Her i landet blir sykdommen diagnostisert sporadisk hos hare. Tularemi opptrer oftest i sommerhalvåret, og forekomsten varierer fra år til år.
 
Bakterien kan overføres til mennesker ved direkte kontakt med syke dyr, gjennom drikkevann, ved flått/myggstikk eller ved inhalasjon av infisert støv. Bakterien smitter normalt ikke mellom mennesker. 
 

Symptomer på harepest

Sykdomsbildet varierer avhengig av smittemåten. Ved smitte via drikkevann er de vanligste symptomene forstørrede lymfeknuter på halsen, mens det ved direkte kontakt med smittede dyr er vanligst å få betente sår på hendene. Det finnes antibiotika med god effekt på sykdommen. Det finnes ingen vaksine.
Personer som er usikre på om de er smittet eller ikke, bør kontakte sin fastlege.
 

Mer informasjon og fakta om harepest finner du på Veterinærinstituttets link:

http://www.vetinst.no/nor/Faktabank/Tularemi-harepest/(language)/nor-NO

 
7