Harepest

Publisert 31.10.2011 14:31
  • Harepest eller Tularemi er en bakteriell infeksjonssjukdom som primært ses hos viltlevende dyr.
  • Hare og gnagere er spesielt utsatt, og sjukdommen kalles ofte harepest eller lemenpest.
  • Tularemi er en infeksjon som kan overføres fra dyr til menneske.
  • Tularemi forårsakes av den intracellulære bakterien Francisella tularensis.
  • Harepest kan overføres gjennom direkte kontakt med sjuke eller døde dyr, innånding av aerosoler, konsum av infisert vann og kjøtt, eller via blodsugende insekter som mygg og flått.

Bilde av idau hæra Både fordi vi har hatt et skikkelig lemenår og fordi vi har fått høre om døde harer flere steder i Sollia, så er det all grunn til å ta seg i akt. Ikke drikke vatn utendørs uten å kokt det først. Kaffe og te kokt over et bålr er dessuten stor kos når du ferdes ute. Dessuten er det  all grunn  advare mot å drikke vann fra private brønner som kan bli forurenset for eksempel av døde smågnagere eller avføring av slike. Så vidt sollia.net har kunne bringe på det rene, er det ingen tilfeller i vårt næromåde.

Bilde av lemen foto BBDet er vann med smitte fra døde smågnagere, eller avføring fra dem, som er den vanligste smittekilden. Bakteriene dør ved oppvarming, så dersom drikkevannet kokes er det trygt å drikke.

Vi  oppfordrer husstander  og hytter med egen vannforsyning fra brønn å sjekke om vannkilden er beskyttet mot forurensing. Dette er særlig aktuelt for drikkevann til hytter, og likedan vann fra bekker og vann i fjellet.

Bakterien som forårsaker harepest er en bakterie som går gjennom hud. Tar man i et sykt eller smittet dyr kan man også på den måten få smitten. Harepest er ikke dødelig men kan gi langvarige og smertefulle influensalignende plager.

Sykdommen starter vanligvis akutt med feber, frysninger, hodepine og tretthet. Den gir også hovne lymfeknuter og sår som ikke vil gro. Hvis ikke sykdommen blir behandlet kan den være alvorlig. Folkehelsa trøster med at antibiotika har god effekt, men sier også at det ikke finnes noen vaksine.