Harald Sohlbergs første påske i Sollia
Været i påsken ser ut til å bli som været må ha vært i påsken 1899, da Harald Sohlberg var med som deltaker på Svein Øvergaards ski-ekspedisjon ̶ til fjells fra Koppang til Sollia, Folldal og Alvdal. Det var på denne turen at Sohlberg fikk se de mektige Rondetoppene i fullt måneskinn for første gang. Ekspedisjonen lå på Nordre Strømbu den natta, og Sohlberg tumlet ut i nattlig ærend. Der stod Rondane i all sin velde foran ham!
Fra starten av ekspedisjonen på Øvergaard. Foto: Svein Øvergaard
Et nasjonalmaleri blir til – i Sollia
Vinteren 2014 var Sollia inne i et jubileumsår for nasjonalmaleriet, Harald Sohlbergs "Vinternatt i fjellene". Da ble det arrangert en måneskinnsopplevelse med skitur til Sjølisetra og vandring til fots til Sohlbergplassen, som allerede da var en verdenskjent betongkonstruksjon med innsyn til Rondanemassivet.
Harald Oskar Sohlberg (1869--1935)
På Atnasjø kafe var det både måneskinnssuppe og dialogkåseri av Håkon Edvard Nesset og Jo Øvergaard. Takk til ildsjelene som fikk slikt i stand. Mari Kværnes i avisa Østerdølen tok turen fra Koppang ens ærend for å lage en fyldig reportasje.
Fossedagene den første septemberhelga 2014 fulgte opp jubileumsmarkeringene, med Sohlberg og «Vinternatt 100 år». Da fikk vi se ett av originalarbeidene, sjelden vist offentlig, men utlånt for anledningen til oppheng i Fossehuset. Der var utstillingen viet den legendariske skituren som ga Sohlberg opplevelsen av Rondane i fullmåneskinn og dermed inspirasjonen til å ville male det storslåtte fjellet. Etter mange utkast underveis ble den endelige versjonen av motivet ferdig til offentlig visning under Jubileumsutstillingen i Kristiania sommeren 1914. Bildet ble en sensasjon og senere suksess. Nå er det Norges nasjonalmaleri, og har fått en fantastisk plass i det nye Nasjonalmuseet for kunst.
Vinternatt i Rondane. Studie vist under Fossedagene 2014
Minneplate avduket under Fossedagene - en hundreårsmarkering for nasjonalmaleriet
Bjørn Brænd
Les også Bjørn Brænds artikkel om Sohlbergstien under "Litt tå hørt"