GPS - både årsak og løsning

Publisert 08.01.2010 08:36
Bilde av GPS for biler.Det bør være mulig å informere om trafikkproblemene i Solhaugsvingen  via GPS. 
Sollia.net har sett litt på dette med å levere informasjon til trafikkanter via GPS.


Det er Statens vegvesen via Vegkontorene som leverer grunnlagsdata til Statens Kartverk om vegnettet. Dette skjer i form av x,y og Z-koordinater som på den måten gir en teknisks beskrivelse av hvor vegen går og stigningsforholdene langs vegen. Der sier Arne Solflå i Statens Kartverk at de leverer disse dataene videre til et norsk firma MapSlutions. – Jeg er jo fra Trøndelag og kjører flere ganger i året denne vegstrekningen over RV27 Venabygdsfjellet. Han kjenner seg igjen i denne problemstillingen. – En ting som er helt sikkert, er at en slik opplysning med advarsel til tyngre kjøretøy ikke kan legges inni de rene kartdataene, sier Solflå.
MapSolutions
I MapSolutions finner vi Svein Tore Numedal. Han kan fortelle at de redigerer data de får fra Statens Kartverk for så å sende dem videre til et par store aktører (eks. Atlas i Belgia som leverer kartdata over hele verden)som igjen plukker ut data til de som lager sjølve programmene som igjen selges videre til for eksempel Garmin.
Ikke vanskelig teknisk
 - Det er egentlig ikke teknisk vanskelig å få lagt ut spesiell informasjon her. Det legges jo ut info om for eksempel bensinstasjoner. Men det er faste installasjoner. Når det gjelder mer tidsavgrenset informasjon som for eksempel å advare tyngre kjøretøy, gjerne over ei viss lengde, er det mer usikkert. Sikkert er det at meldinger av en såkalt TMC-kategori blir ofte brukt. I denne kategorien kommer vinterbrøyting/ikke vinterbrøyting, vegarbeid, vedlikeholdsarbeid etc. Og det er i denne klassen at en slik advarsel kanskje kunne tas inn.
Kjører blindt
Problemet er at folk kjører helt blindt etter GPS, sier de begge. – Vi har opplevd at tyngre kjøretøy har meldt fra at de står bom fast i en bratt bakke på en skogsbilveg fordi de har skrevet navnet på det stedet de skulle feil. I slike situasjoner med feilkjøring oppstår det også mange uønskete situasjoner da for eksempel utenlandske kjøretøy skal kjøre litt mer uten kryss og b for å ta seg inn igjen på ruta. Men det er ikke så lenge siden vi opplevde at en tømmertransportør med GPS kjørte seg fast på Hadeland. Han var fra en nabokommune, forteller Arne Solflå i Statens Kartverk.