Gml. bilde av Solliagarden

Publisert 22.04.2010 20:07

Bilde av Gl bilde fra Solliagardensollia.net er svært takknemlig for tilsendt stoff i form av både bilder og tekst,
 tips ,kommentarer og innspill. Forrige uke hadde vi et gammelt bilde fra Solligarden som vi ba om mulige opplysninger om. Ettersom vi har fått en god og grundig epost, publiserer vi dette som en "nyhetssak". Bla for å vise at vi ofte lager tilføyelser dersom vi får opplysninger/rettelser. Så gamle saker kan være "nye"... som er verdt å sjå tilbake på...

Bildet av Solligården som ukas historiske bilde, uke 14/2010, er et av fotograf Carl Normanns tidlige motiver i Sollia. Bildet er brukt som fotografisk illustrasjon i Theodor Casparis (1853-1948) bok Fra bygdevei og sætersti: landskapsbilleder fra det østenfjeldske Norge og grænsetrakter mot Sverige, Aschehoug 1926.

Carl Normann (1886-1960) er den mest kjente postkortfotografen og postkortforlegger i Norge. Han begynte i fotograflære hos Oskar Holte i Trondheim i 1902. Normann flyttet til Kristiania i 1909 og drev virksomheten derfra til 1916 da han etablerte seg på Hamar. Det fortelles at da Normann kom til mjøsbyen, eide han bare kameraet, sykkelen, pågangsmot og troen på firmaet han hadde startet. Aksjonsradiusen ble større da Normann fikk motorsykkel og i 1920 egen bil. Fram til 1920 ble kortene laget ved lyskopianstalter i Kristiania og Tyskland. Lyskopiene har en mye grovere struktur enn de senere fotokortene. 1935 mistet Normann hele sitt arkiv under storbrannen på Hamar; negativer fra 30 års produksjon gikk tapt.

Å tidfeste motiver er ikke lett. Et av fotograf Normanns motivsignaturer er at vi ofte finner hans eget transportmiddel i motiver: som lærling sykkel, som etablert motorsykkel og senere bil – hans kort representerer en kavalkade i bilmodellene han brukte (se for eksempel boka Ekte bilglede i hundre). På bildet ser vi at det fortsatt er skysstasjon i Solligården, at to hesteskysser med gigger står i tunet og at utkjørselen fortsatt er opp til den gamle bygdeveien med de bratte solligardsbakkene – det var for øvrig en heftig diskusjon om hvor veien skulle legges da det spørsmålet var oppe omkring 1915 og framover.

I Casparis bok refereres det til at Carl Normann er fotograf. Men han kan selv ha kjøpt motivet fra en eldre fotograf og bare solgt det til bruk i Casparis bok. I så fall kan motivet være fra tiden rundt århundreskiftet slik det står i bildeteksten.

Av personene lar det seg nok gjøre å identifisere mannen i grinda. Men da trengs en god lupe, originalbildet og andre bilder å sammenligne med. Hvis bildet er fra omkring århundreskiftet kan personen kanskje være Knut Amundsen Lien, bosatt på Dalbakken, eller Anton Helgesen, bosatt i Mostua.