Geir A. Sonerud – fagguide under jubileumsturene i Sollia

Publisert 24.08.2012 11:38
"En ugle i hånden er bedre enn ti i skogen …. Foto: Marius Holmsand"

Rondane nasjonalpark er 50 år i år.

Fossedagene ønsker å bruke anledningen til å markere de mange verdiene som nasjonalparken representerer for oss alle. Opplevelsene blir større og forståelsen av hvor viktig det er å ha naturvern blir bedre med opplevd kunnskapsformidling. Derfor vil turene som arrangeres i Fossehelga ha med fagformidlere av ypperste klasse. Vi presenterer i dag professor Geir A Sonerud.

Geir A. Sonerud er professor ved Institutt for naturforvaltning, Universitet for miljø- og biovitenskap. Hans faglige hovedinteresse er atferd hos predatorer og byttedyr; hvordan fange og spise byttedyr mest mulig effektivt, og hvordan unngå å bli fanget og bli spist av en predator. Geirs studieobjekter er ugler og rovfugler som lever av smågnagere. Som en parentes kan vi nevne at ugler og rovfugl og deres byttedyr også var tema for Yngvar Hagen og Edvard K. Barth for 70 år siden.

Sammen med Odd R. Fremming og Eirik Skattum foretok Geir ornitologiske undersøkelser i nedbørfeltene til Atna og Grimsa 1977-80 som en del av registrering av verneverdier i tiårsvernede vassdrag. Resultatene fra disse registreringene er publisert i to rapporter (Sonerud 1982a, 1982b).

Sonerud, G. A. 1982a. Fugl og pattedyr i Atnas nedbørfelt. Kontaktutvalget for vassdragsreguleringer, Universitetet i Oslo, Rapport 43.

Sonerud, G. A. 1982b. Fugl og pattedyr i Grimsas nedbørfelt. Kontaktutvalget for vassdragsreguleringer, Universitetet i Oslo, Rapport 48.

 

Arrangementene der vi møter Geir er:

Fredag 31. august

Kl 10.00 Frammøte Atnbrufossen vannbruksmuseum.

Atnbruvinduet. Vandring i kultur- og naturlandskapet med geolog Bjørn Follestad, seniorforsker Gunnar Halvorsen og lokal guide. Vandrerute: langs Øverhølen –fiskerveien/Trøa - Gammelveien – Bakken – Gammelskytterbanen – Blesterovnen – Rødmyra – Rødmyrveien –Atnbrufossen. Geri er med som en god representant for våre kunnskapsrike og aktive turdeltakere.

Kriterier for bosetting og dyrking, fiskegrunner, notdrag, dyregraver, myrmalm og blesterovn, fjellskog og skogsdrift, veihistorie. Militærstrategisk punkt.

Servering av rundstykker, mineralvann og kaffe. Dagarrangement.

Søndag 2. september:
10.00-14.00. Padletur på Nordre Atna fra slåtten ved Morkaløa på Odden til

Straumbu. Vekt på landskapsformer, plante- og dyreliv og naturopplevelser

i nasjonalparken. Guider: geolog Bjørn Follestad (landskapet), ornitolog Geir Sonerud (fuglelivet), biolog og seniorforsker Gunnar Halvorsen (elva) og lokalguide. To-tre strandhugg på sandbankene i Nord-Atna, én rast for matpakke. Begrenset antall, forhåndspåmelding – kr 200 inkl kanoleie. Påmelding og billettsalg postmottak@stor-elvdal.kommune.no og 62 46 46 00.