Frostskader
Desember vart en streng vintermåned. Vi har hørt om frostskader som følge av dette kombinert med lite snø rundt husa. Ikke minst kan det være grunn til å minne de med fritidseiendommer om dette. Vinteren har flere kalde måneder igjen!
Vi har sakset denne brosjyreteksten om frostskader:
Kalde vintre kan medføre frostprengning av ledninger med påfølgende vannskader som koster landet flere hundre millioner kroner pr. år.
De aller fleste frostskadene i bygninger kan unngås ved å følge rådene i denne brosjyren.
Hva er frostsprengning?
Når vann fryser til is, øker volumet med ca. 10 %. I en lukket ledning medfører dette at trykket i ledningen stiger helt til noe brister. Se derfor etter sprekker og utvidelser på ledninger og utstyr. På grunn av trykkøkning i hele ledningssystemet kan skaden oppstå i et rom som er oppvarmet. Lokal innfrysing der overskytende vann kan avledes til sidene, kan skje uten at det oppstår skader.
Forskriftskrav
I byggeforskriften står det at vann- og avløpsledninger skal sikres mot frost. Det betyr at rørinstallasjonene skal utføres slik at de ikke fryser under normale forhold. (Temperaturer i boligareal bør være minst 10 grader og i kjeller over 3 grader.) Frostsikring av utvendige ledninger må beregnes med utgangspunkt i lokale frostmengder, varmetilførsel og isolerende sjikt (masser, snø, isolasjon m.m.)
Konstruksjoner som er utsatt for frost
Det er vannrør uten gjennomstrømning som er mest utsatt for frost.Kald trekk fra lufteventiler, vinduer eller utette vegger kan medføre frost lokalt, selv om resten av rommet eller konstruksjonen har varmegrader.
Plassering av ledninger
Unngå å legge vann- og avløpsledninger i kaldt kryperom, kalde vegger,golv og tak. Hvis man må plassere ledningene i konstruksjoner som er utsatt for frost, skal ledningene frostsikres.Unngå å plassere ledninger i avstengte hulrom inntil dårlig isolert yttervegg, da dette medfører frostfare. Slike hulrom oppstår ved innkledning av rør, ved innmuring av badekar osv.
Tining
Under tining skal hovedstoppekrana være stengt. Etter opptining åpnes hovedstoppekrana forsiktig mens rørene kontrolleres mot lekkasjer. Heving av romtemperaturen er ofte den enkleste metoden for å tine frosne rør. Hårføner og vifteovn kan brukes ved å rette luftstrømmen mot rørene. Konsentrert oppvarming må skje under forsvarlig tilsyn. Husk brannfaren i rotete og støvete rom, og at bruk av åpen ild ikke er tillatt. Ha slukkeutstyr tilgjengelig. Frosne ledningsstrekk kan også tines med tinetransformator eller med damp. Bruk av slikt utstyr kan medføre fare for liv, og krever spesialutdannet personell. Unngå bruk av tinetransformator der ledninger ligger i brennbare konstruksjoner da det kan oppstå brann ved at det dannes elektrisk lysbue der metalldeler har dårlig kontakt. Ikke forlat ledninger under opptining uten å forsikre deg om at vannet er avstengt.
Fravær om vinteren
Reiser man bort, bør hovedstoppekrana stenges. Ved å fylle frostvæske i vannlåser og sluk hindres frostsprengning og fordampning. Tomme vannlåser medfører at kloakkgass fra avløpet siver inn i huset. Ved fravær en til to uker oppnår en ingen betydelig spareeffekt ved å senke temperaturen i huset, slå av varmtvannsbeholderen o.l.Husk at ved sterke temperaturfall må varmetilførselen økes, og at en strømutkopling vil stoppe all automatisk oppvarming. Sørg for at noen har tilsyn med bygningen ved lengre fravær.
Gjennonnomsnittlige innetemperaturer ved dimensjonerende utetemperatur på
- 20 grader:
Oppholdsrom (varmen holdes konstant): + 20 grader
Avstengte rom med to avkjølte flater (vegger eller tak): + 2 grader
Avstengte kjellerrom, uten varme i kjelleren: - 2 grader
Kryperom under hus med ringmur: - 4 grader
Loft med lufting: - 17 grader
Utarbeid en sjekkliste og sett den opp på synlig sted. Sjekklisten skal opplyse om hver det ev. ligger frostutsatte ledninger etc. og hva som kan gjøres for å hindre at ledninger fryser.
Aktuelle sesongtiltak for å unngå frost kan være:
- åpne og stenge lufteventiler og vinduer (sommer/vinter).
- kontrollere og regulere oppvarmingen (monter termostat).
- stenge av og tømme vannledninger som er utsatt for frost (hageledning osv.)
Ønsker du flere opplysninger, ta kontakt med ditt forsikringsselskap, en godkjent våtromsbedrift eller vannskadekontoret ved Byggforsk (Norgesbyggforskningsinstitutt) i Oslo.
Denne brosjyren er utarbeidet av vannskadekontoret ved Byggforsk i samarbeid med forsikringsselskapene i Norge, Statens bygningstekniske etat, Rørbransjen og Oslo Vann- og Avløpsverk
OMTENKSOMHET SKADER IKKE