Fotograf på Sollia-besøk

Publisert 03.06.2012 00:48
Bildetekst: Axel Theodor Lindahl (1841-1906)

Kjente fotografer med besøk i Sollia - Axel Theodor Lindahl

Axel Lindahl (1841-1906) ble født i Mariestad i Sverige. Han lærte trolig å fotografere av broren Uno, som hadde vært fotograflærling i Gøteborg. Sammen åpnet de fotografisk atelier i Uddevalla i 1865. Små portretter i ca. 6 X 9 cm på kartong var den store salgsartikkelen som gjorde fotografiske bilder oppnåelig for store deler av befolkningen. Axel Lindahl skulle bli en av de fremste blant sin generasjon fotografer, og han viste tidlig ambisjoner. Etter å ha drevet småbyatelier i ti år, flyttet Axel Lindahl virksomheten til Gøteborg. Han begynte også som reisende fotograf og solgte prospekter fra vestkysten av Sverige og Stockholm. I 1877 ble reisevirksomheten utvidet til å omfatte Norge. Grunnen til dette var trolig gode forretningsutsikter. Det var en økende utenlandsk turisttrafikk til Norge på denne tiden, og i tillegg var den norske nasjonalfølelsen voksende. Med nyåpnet sammenhengende jernbane igjennom Østerdalen, kom turistenes innfallsport til Rondane til å være via Atna og Sollia helt fram til Dovrebanen ble bygd tre tiår senere. Dermed ble Sollia og Atnsjøen et aktuelt prospekt. Atneosen, Solligården, Enden, Vuluvollen, Nordre Brænd og Uti fikk alle del i reiselivsøkonomien som fulgte med turiststrømmen.

I 1883 solgte Axel Lindahl både firma og firmanavn og satset på en omfattende virksomhet i Norge. Gjennom seks år med intensivt feltarbeid reiste han over det meste av landet. På det meste eksponerte han mer enn 400 glassplater i sesongen. Etter tolv år hadde Lindahl bygget opp et arkiv på ca. 3500 norske prospekter. Firmaet Rich. Andvord i Oslo ble en fast samarbeidspartner og solgte og distribuerte Lindahls fotografier i mapper. Motivet med det gamle Høystadnøstret i sørenden av Atnsjøen er ett av disse prospektene. Anton Brænd overtok dette nøstret fra sin svigerfar i1890 og drev et utstrakt næringsfiske derfra. I tillegg kjøpte han fiskefangster fra andre fiskere rundt Atnsjøen og Nord-Atndalen for videresending til Oslo og Hamar. I isfiskesesongen sendte han normalt en sledevending med fisk hver uke.

 Anton E. Brænd drev eget næringsfiske fra nøstret ved Atnsjøen.  (Foto: Axel Lindahl, utgitt av Rich. Andvord, 1892)

Lindahls fotografier vakte oppmerksomhet. På slutten av 1880-90-åra ble fotografiene hans hyppig gjengitt i xylografert form i for eksempel Folkebladet, Skillingsmagasinet og Ny Illustrert Tidende.

 

Fotograf Anders B. Wilse fikk hånd om Lindahls glassplater, og brukte dem sammen med sine egne bilder. Platesamlingen ble i 1991 kjøpt av Norsk Kulturråd og plassert hos Norsk Folkemuseum.

BB