Fossedagene-Spikkekurs: Pil og bue

Publisert 21.05.2014 00:11
2014 mai 17 018Pil og bue og arbust med bue var fortsatt blant leker som ble laget og brukt med stort alvor omkring midten av 1900-tallet i Sollia. Overlevering av kunnskap om hvordan en sterk og god bue skal lages stod ennå som en viktig oppgav for bestefar- og foreldregenerasjonen. For noen hadde ferdighet med buen og kyndigheten med å lage gode piler gitt matauk med felling av hare etter at geværene ble levert inn i okkupasjonstida.
 
For guttene som bodde på internatet og Atnbrugrendas gutter var jevnlige konkurranser med selvlagede arbuster og skyting av korte piler blant de morsomste lekene. Det hører med til historien at flere ble aktive og dyktige konkurranseskyttere senere.
 
På den tida ble det nesten utelukket foretrukket ener til buemateriale. Energrena kan brukes ubarket. Da blir den skjev, men holder seg brukbar lengre. Tørr ener blir sprø og knekker lettere. Men skulle buen ha stabil spenst og presisjon bør den være spikket til god form, noe flatspikket og jevnt avtynnet for god spenst i buens ytterste del.
 
For bueskyting ble det laget langpiler av særdeles rettkløvd furu. Det ble stilt krav til presisjon, og piler som ikke gikk langt og rett med tilstrekkelig presisjon, måtte enten forbedres eller vrakes til treningspil. Gramofonstifter ble festet foran på pila for bruk på jakt. Styrefjær ble som i gamle dager festet med lim fra never.
 
Arbustene ble laget av pløyde golvbord i fem kvarttoms tykkelse - det ga en stabil arbust. Vi hadde et hemmelig sted der det på en låve i nærheten ble oppbevart materialer som var tiltenkt å bli et solid tregolv. Som arbustmateriale ble det vel ansett. Til arbustene ble helst brukt kortpiler. Arbust skyter piler med stor kraft og temmelig langt med svært stor presisjon. En god arbustpil måtte treffe vindusgluggen på Utis sommerfjøs oppe i Lykkja når den ble skutt fra vedskålsplassen. Det er en kvalitet som krevde nøyaktig spikking av benkløvd furu for å få god balanse mellom spiss og fjær.
 
At utstyr betydde noe skjønte vi allerede den gang. Ole Nesset hadde arbust med et slags diopter-baksikte og korn foran. Alle skjøt bedre med den enn med en arbust uten. Men selv om Ola villig lånte den bort, så var han allerede da den mest treffsikre skytteren og vant nok de fleste av konkurransene han deltok i. Senere ble han en av de fremste skytterne i Sollia skytterlag og har hevdet seg i både skyting, skifeltskyting og skiskyting.
 
På Fossedagenes spikkekurs kan det være aktuelt å begynne å spike på en bue - det tar mer tid enn kurset har å sikke den ferdig, men med en god start skulle det gå greit å fullføre. Likeså kan det være aktuelt å spikke pil.
 
For å ha emne er det greit å vite hvem som er interessert, det vil si påmelding til redaktøren.

BB