Fjellstyren uttaler seg om ulike jaktformer

Publisert 26.09.2011 23:40
Bilde av 11 0825 Tone slakter ren

Direktoretat for naturforvaltning (DN) ser nå behov for å revidere noen av bestemmelsene i forskrift om utøvelse av jakt og fangst. Fjellstyret har fått en henvendelse fra Norges Fjellstyresamband (NFS) om en høringsuttalelse. NFS vil sammenstille høringene fra de ulike fjellstyrene, og oversende disse sammen med de ulike uttalelsene fra fjellstyrene til DN. Høringsfrist for fjellstyrene til NFS er mandag 5/9 2011.

 

  

Vedtak:

Sollia Fjellstyre har følgende synspunkter til Fjellstyresambandets kommentarer på de ulike forslagene til endring:

Aldersgrenser

DN ønsker å endre aldersgrensen fra 14 år (1. ledd) og 16 år (2. ledd) til det året man fyller hhv 14 og 16 år. Jakten på mange av artene foregår på høsten da mange vil eller er svært nær ved å oppfylle dagens krav. Endringen vil være et lite bidrag til å bedre muligheten for rekruttering. NFS mener endringen er fornuftig og støtter endringsforslaget.

 

Sollia Fjellstyre støtter Fjellstyresambandets foreløpige kommentar.

 

Jegerprøven:

DN foreslår en del endringer ift jegerprøven. De ønsker at jegerprøven skal gjennomføres elektronisk, at man skal kunne avlegge den fra det året man fyller 14 år samt andre små justeringer. NFS ser ikke at endringene er negative i forhold til fjellstyrenes interesser, og håper at gjennomføringen av jegeropplæringen blir så effektiv og god som mulig.

 

Sollia Fjellstyre støtter Fjellstyresambandets foreløpige kommentar.

 

Lisensfelling

DN ønsker her å skjerpe kravene til bjørnejegeren ved å kreve gjennomført kurs og bestå prøve. NFS er skeptisk til at DN ønsker å innføre dette som et krav i den nye forskriften. Vi tror høye krav og obligatoriske prøver vil føre til mange bjørnejegere vil prioritere bort denne jakten. Vi vil heller anbefale at dagens fokus og tilrettelegging for forsvarlig og sikker bjørnejakt opprettholdes på frivillig basis. NJFF og lokale JFF spiller her en nøkkelrolle, som vi mener det er viktig å bygge videre på.

 

Sollia Fjellstyre støtter Fjellstyresambandets foreløpige kommentar, spesielt anbefalingen om at dagens fokus og tilrettelegging for forsvarlig og sikker bjørnejakt må opprettholdes gjennom NJFF og lokale JFF. Strenge krav kan føre til at byråkratiet demper interessen for bjørnejakt.

 

Våpen og ammunisjon  

DN mener man bør innføre forbud mot jakt med våpen av militært preg. NFS tror det vil være vanskelig å definere begrepet ”militært preg” godt nok. Vi vil derfor be DN kontakte våpenlovutvalget som vi vet jobber med tilsvarende tema, for om mulig å gjøre nytte av erfaring og kompetanse som finnes her.

 

Sollia Fjellstyre støtter Fjellstyresambandets foreløpige kommentar.

 

NFS mener også det vil være fornuftig at en bestemmelse om transport av våpen tas inn i forskriften, noe som foreslås av DN. Dette til føre til at det blir enklere for Fjelloppsynet å kontrollere våpen under transport.

 

Sollia Fjellstyre støtter Fjellstyresambandets foreløpige kommentar.

 

NFS mener det kan være fornuftig å gå ned noe i kulevekt for å kunne benytte blyfri ammunisjon. Vi er derimot skeptiske til at dette knyttes kun til et bestemt kaliber, 6,5*55. Det finnes et utall ulike kaliber som ligger svært nær hverandre både i kulevekt, hastighet/ladning. Man må derfor heller kunne se på andre definisjoner eller inndelinger som gjør at også andre kaliber kan benytte denne kulevekta. At det kun skal være 6,5*55 som skal kunne benytte denne kulevekten oppleves noe merkelig.        

 

Sollia Fjellstyre støtter Fjellstyresambandets foreløpige kommentar.    

 

Skyteprøve ved jakt og felling av storvilt.

DN mener at jakt på bjørn krever spesielt gode skyteferdigheter og at det på bakgrunn av dette må innføres en egen skyteprøve for denne typen jakt. DN foreslår at denne prøven gjøres obligatorisk fra 2015/2016. NFS mener at terskelen for å kunne delta på bjørnejakt ved innføring av egen teoretisk prøve og skyteprøve begynner å bli høy og frykter at dette kan føre til at rekrutteringen til denne jakten svekkes. Vi tror man heller bør videreføre og støtte opp om det arbeidet som blant annet NJFF gjør i forbindelse med å trene og lære opp bjørnejegere på frivillig basis.

 

Sollia Fjellstyre støtter Fjellstyresambandets foreløpige kommentar.

 

Bruk av hund under jakt og felling

I forkant av forskriftsrevisjonen har kontaktutvalget for ettersøkshunder gjennomført en enkel feltundersøkelse av en rekke ettersøkshunder. Denne viser at et fåtall av hundene (1 av 38) hadde et ettersøk som anses som tilfredsstillende. Undersøkelsen har fått en del kritikk. Hele rapporten fra undersøkelsen er tilgjengelig hos www.nina.no. Mange fjellstyrer har lenge ment at dagens krav med at ettersøkshund skal være på plass etter 4 timer er for dårlig. Mange fjellstyrer har ønsket å innskjerpe dette og kreve at en godkjent hund skal være med på jaktlaget under jaktutøvelsen. DN har derimot ment at fjellstyrene ikke kan ha en mer restriktiv holdning til dette enn det som er bestemt i forskriften. Undersøkelsen det refereres til i høringsnotatet viser at jo tidligere en hund kommer inn i ettersøket, jo bedre klarer den å følge viltet. Vi mener dette underbygger fjellstyrenes krav om at ettersøkshund bør være med på jaktlaget under jaktutøvelsen. På bakgrunn av dette ønsker vi at denne bestemmelsen gjeninnføres eller at fjellstyrene, som andre rettighetshavere, selv kan sette krav om dette (noe vi ikke kan i dag jmf Arild Sørensen, DN)

 

Sollia Fjellstyre støtter Fjellstyresambandets foreløpige kommentar, spesielt at Fjellstyrene KAN innføre krav om at hund skal være med under jakta. Det er viktig å ikke innføre et krav om at hunden SKAL være med ut, siden det ikke er like naturlig å ha med hund på rådyrjakt / hjortejakt som på elgjakt.

 

NFS er også skeptisk til at det i fremtiden foreslås at det kun er de terminfestede prøvene som kvalifiserer til godkjenning. Fjellstyrene og jegerne er avhengige av å ha mange og dyktige hunder for å få gjennomført en forsvarlig jaktutøvelse, så det er viktig at det ikke blir alt for vanskelig å få sin hund godkjent i forhold til at det bør være mange ulike steder og prøver som fører til godkjenning.

 

Sollia Fjellstyre støtter Fjellstyresambandets foreløpige kommentar.

 

Vi mener også det samme kravet til godkjenning av hund bør gjelde når man utfører ettersøk på vegne av det offentlige.  

 

Sollia Fjellstyre støtter Fjellstyresambandets foreløpige kommentar.

 

Jakt, felling og avliving av storvilt

Ut fra den informasjon NFS sitter inne med har alle jaktlag som jakter elg/hjort på statsallmenning i dag utnevnt egen jaktleder. NFS har derfor ingen motargument mot at regelen gjeninnføres.  

 

Sollia Fjellstyre støtter Fjellstyresambandets foreløpige kommentar.

 

Fangst

DN foreslår å fjerne fiskemåke fra listen over arter som det kan drives fangst på.

 

Sollia Fjellstyre ser ikke nødvendigheten i å fjerne arten fra lista over fangstbare arter. Det å ta ut fangstbare arter fra lista er bare å forringe mulighetene for fangst i Norge.

 

Det foreslås også et forbud mot fangst av gaupe i bås. Dette begrunnes med at gaupa i stor grad lar seg beskatte gjennom ordinær jaktutøvelse, samt at det foreligger dokumentasjon på at gaupe som fanges i bås ofte påfører seg selv skader (tenner og klør brekker) før den blir avlivet. Det høres også på et forslag om å forby slagfelle ved fangst av rødrev og grevling. Dette på bakgrunn av at fangsten ikke bestandig er like selektiv og at hunder, ørn, jerv og fjellrev av og til går i slike feller. DN ønsker et forbud i samband med arbeidet med å bevare fjellreven samt å hindre ulovlig fangst av jerv. 

 

Når det gjelder forbud mot båsfangst av gaupe, samt forbud mot slagfelle ved fangst av rødrev og grevling mener Sollia Fjellstyre at det allerede er såpass strenge regler / krav til godkjenninger rundt dette, at hvis de blir fulgt opp er ikke disse metodene problematiske. Det virker vel enkelt fra DN sin side å forby feller for rev i hele Norge for å spare fjellreven i enkelte områder. Sollia Fjellstyre kan heller ikke se at det påståtte problemet med at fjellrev og jerv går i slike feller er tilfelle.

 

Forsøksordning med buejakt.

Norges Buejegerforbund har i samarbeid med Norges Bondelag, Norges Skogeierforbund, Norskog og Norges jeger- og fiskerforbund søkt DN om å få gjennomføre et treårig prøveprosjekt med å benytte pil og bue til jakt. En permanent innføring vil kreve lovendring og være gjenstand for en ny høring. DN ønsker i denne høringen å få innspill på om buejakt har allmenn aksept i Norge, og de skal jobbe videre med forsøke. En bredere begrunnelse for innføring av buejakt finnes i DNs høringsnotat side 19.

 

Sollia Fjellstyre støtter forslaget med å få til en forsøksordning for buejakt i Norge.