Er skilting tilstrekkelig?

Publisert 05.01.2010 22:32
Er skilting nok for å løse problemene på RV 27 Venabygdsfjellet?
Bilde av trafikkskilt foran stigning RV27. Foto Jo Øvergaard
- Vi har etter en nøye vurdering valgt å satse på informasjon i form av et skilt nord og sør for krysset på Enden og ved avkjøringa av E6 nord for Ringebu. På den måten blir trafikkantene informert på forhånd om stigningsforholdet på vegen oppover lia mot fjellet før de svinger av, sier Per Magnar Klomstad på Hedmark. Disse skiltene vil forhåpentligvis komme opp allerede i vinter. Noen tilsvarende skilt p på RV3 på Atna, i Folldal og på Hjerkinn er ikke aktuelt.

Fra før står tilsvarende skilt etter at du har svingt av i krysset og begynt på RV 27 mot den nå så beryktede Solhaug-bakken der 8-9 vogntog i høst har stått fast og sperret trafikken.
Frykter en storsmell
– Men vi må tilstå at vi frykter at den store smellen kommer, sier Kåre Odden, driftssjef for Mesta på Øyer som er kontraktør og har det daglige ansvaret for at forholdene langs vegen er forsvarlige.
Ingen stegning
- Vegkontoret på Hamar ser i alle fall ingen mulighet til å stenge vegen for vogntog og da i særdeleshet utenlandske vogntog helt eller i perioder. Ei heller noe tilsvarende forbud for vogntog over ei viss lengde.   Men vi har hatt sterkt fokus på dette problemet lenge og har hatt saken ute på høring hos de berørte partene, sier Per Magnar Klomstad.
GPS
- Vi kan heller ikke gå inn GPS-systemet selektivt og endre noe der. Vi leverer bare data om vegen rent teknisk til et firma som heter Norge Digitalt. Der beskriver vi vegen med  med x,y og z-koordinater.  Dette gir bare en begrenset mulighet til å beskrive stigningsforhold etc. Og der igjen en avhengig av avanserte GPS-utstyr i bilene for å få med seg alle detaljene. Det er det langt fra alle som har. I tillegg vil ei oppdatering her kunne ta år, sier Klomstad.
Drifta
På Øyer sitter Kåre Odden hos Mesta og har det praktiske driftsansvaret med Oppland vegkontor som oppdragsgiver. – Sjølve brøytinga og inspeksjonen som går påkjørbarhet, utføres av vår kontraktører Rondane Entrepenør. De kjører over fjellet helt ned til Enden to ganger hver dag og rapporterer til Mesta og Vegtrafikksentralen i Oslo (175). Friksjonsmåling blir også foretatt, men av Mesta Øyer sjøl. Dette skjer ikke like ofte, sier Kåre Odden.
Strøinga
- Vi strør over hele fjellet og ned til Endenkrysset med bil fra Ringebusida, forteller Kåre Odden. De gangene det har vært uhell nede i Solhaugsvingen, har det ikke vært vurdert som påkrevet å strø ekstra der nede. Vi kan i alle fall være enige om at vi ikke under noen omstendighet klarer å strø oss fra dette problemet, sier Kåre Odden. Til det har strøing tross alt en begrenset effekt i tid før mye av sanda er feid vekk av trafikken.
Og en ting er både Odden og Klomstad enige om; det blir ikke riktig å iverksette tiltak som baserer seg på trafikkanter som bryter vegtrafikkloven, skal komme seg helskinnet over fjellet.
Men enn så lenge er det stille, trafikken går og ingen har stått fast i Solhaugbakken på ei god stund. Kanskje kan en håpe på at de mange uhellene på det glatte føret i høst har ført til at et rykte har spredd seg. Om at der bør en ikke kjøre sjøl om dette er den korteste vegen mellom Oslo og Trondheim. Hvem vet?
Det er bare det at disse trafikale uhellene i Solhaugsvingen  ser ut til å komme like sikkert som grågåsflokkene om høsten.