Enerblomstring

Publisert 09.07.2010 05:11

Bilde av blomsterstøv fra ener  sollia tidlig Juli_001Det er tid for eneblomstring. Det står grå skyer over enebuskene når vinden rusker hardt i buskene nå om dagen. De små eneblomstene bestøves ved hjelp av vinden. Og når vi ser hvor tette slike skyer med enepollen kan være, skjønner vi at hunnblomstene får sitt nå i sommervarmen.
Det tar to år før bærkonglen, det blåduggede enebæret, er modent. Det er et velkjent krydder til vilt- og Bilde av enerkjøttmat. Enebæret setter smak på brennevin som genever og gin, og har vært brukt som basis for låg både til varmdrikk og ølbrygging.
 
Enebusken kan bli gammel, det er registrert levende ene som er over 1000 år gammel her til lands. Og ingen skal bli forundret om det vokser så gamle busker i Sollia også.
 
Til alle tider har tørrene vært brukt som grunnlag for små kaffebål under høstjakten til fjelles, og det finnes slike rester etter krypende ene langt innover snaufjellet den dag i dag.
 
Enebusken har bare ett krav til omgivelsene for å formere seg raskt og vokse på alt slags jordsmonn - sollys. Nå er enebuskene i ferd med å overta setervoll etter setervoll der beiting og seterbruk har latt naturen ta kulturlandskapet tilbake, mange gamle utmarkslåtter er forlengst igjenvokst med ene. Slipper den først til, blir det et stort arbeid å fjerne den igjen.
 
Det offisielle botaniske navnet er ener, Juniperus communis.
 
Bildet: pollensky fra eneblomstene