ByggEstart av Fossehuset utsatt

Publisert 04.11.2010 12:57

Bilde av Atnbrufossen foto Jo ØvergaardFossehuset. Ut fra budsjett-situasjonen til Nasjonale turistveger vil bygging kunne skje 2012-2013. Ventetida bør benyttes til å gå grundig gjennom hva huset skal inneholde og hvordan det skal driftes. Videre til å planlegge byggeprosessen og sikre seg gode, lokale materialer. Siden Kirsten Frønes ikke nådde møtet, ble det mest fokus på bygget og byggeprosessen.

 Bilde av fOle Nordahl,Lars J Berge,Helgestikbakke, Sigmund Vestad og Even Moen foto Jo ØvergaardDette informerte prosjektleder i Nasjonal Turistveg Helge Stillbsakke Stiftelsen Atnbrufossen om i går. Arkitekt Lars J. Berge deltok også på møtet . De lokale  noterte seg utsettelsen men ser på den ekstra tida som en mulighet både til finpuss av planer,utstillingskvaliteter og sjølve byggeprosessen.

Teknisk utforming:

Rammekonstruksjon i limtre og vegger/tak av 10 cm tykke massivtre-elementer. Et slikt bygg kan varmes opp relativt enkelt, men defineres ikke som et isolert bygg som kommer inn under krave i teknisk forskrift. Det var enighet om at en slik standard vil være det riktige for Fossehuset.

 Limtre-elementene utgjør en stor kostnad, og det ble diskutert om det er mulig med tynnere plater for å spare kostnader. Bruk av tynnere plater vil trolig utløse behov for mer avstiving og en annen takkonstruksjon. I utgangspunktet benyttes planlagte dimensjoner.

 Byggeprosess:

Stiftelsen Vannbruksmuseet skal være eier av bygget og står som formell byggherre. Statens vegvesen/Nasjonale turistveger vil gjennomføre byggingen av Fossehuset og uteområde/ parkering, og ha egen byggeleder (Steinar Løkken).

 Oppføring av bygget krever god håndverksmessig utførelse, god materialkvalitet og materialkunnskap hos utførende. Gode håndverkere og gode materialer finnes lokalt. Gjennom ordinært anbud vil vi ikke ha kontroll over dette, og ingen mulighet for å gi lokale preferanser.

 VDet blir trolig en utbygging som styres av v Vedvesenet sin  byggeleder med flere delentrepriser (for eksempel grunn og fundament, prefabrikert limtre, glass), og at det engasjeres en tømrermester lokalt som får ansvar for oppføring av bygget og å skaffe lokale materialer av god kvalitet.

 

Oppfølging:

  • Lars, Steinar og Helge planlegger byggeprosessen med framdriftsplan og oppdeling i hensiktsmessige delleveranser/deljobber
  • Stiftelsen finner fra til dyktige lokale tømrermestere som kan være aktuelle å engasjere til oppføring av bygget. Når en eller flere kandidater er klar, bør det gjennomføres ”jobbintervju” med vår byggelder
  • Lars lager materialliste og beskrivelser for materialer/utstyr/inventar som kan skaffes/tilbys lokalt
  • Stiftelsen tar initiativ til et nytt møte med Kirsten Frønes/Nord-Østerdalsmuseet for å planlegge innhold/utstillinger i Fossehuset/Vannbruksmuseet
  • Stiftelsen drøfter framtidig drift og skisserer driftsmodell for Fossehuset/ Vannbruksmuseet

 Framdrift:

Alle kulepunktene bør gjennomføres før vårjevndøgn neste år! Prioritert i den rekkefølgen de er skrevet.