Bjørn Follestad – fagguide i geologi under jubileumsturene i Sollia

Publisert 28.08.2012 01:54

 

 Bjørn Follestad foto Tommy Kristoffersen

Rondane nasjonalpark er 50 år i år- vi hamrer det fast.

 

Fossedagene ønsker å bruke Rondanes jubileum som en anledning til å markere de mange verdiene som nasjonalparken representerer. Opplevelsene blir større og forståelsen av hvor viktig det er å ha naturvern blir bedre med opplevd kunnskapsformidling. Derfor vil turene som arrangeres i Fossehelga ha med fagformidlere av ypperste klasse. Vi presenterer i dag geolog Bjørn Follestad, Norges geologiske undersøkelser.

 

Forsker Bjørn Follestad ved NGU har gjennom forskning i Rondanes løsmasser vist at siste istid i lange perioder var preget av bunnfrosset is over cirka 1 200 meter. Ettersom breisen var frosset til underlaget, skjedde all bevegelse oppe i selve iskappa, mens landskapet under ble bevart slik det var før isen la seg. De eneste landskapsformene som er direkte knyttet til innlandsisen i bunnfrosne områder, er smeltevannsløpene som ble dannet i iskanten under avsmeltingen for cirka 10 000 år siden.

 

Vi har visst lenge at mennesker har fanget villren i fangstgroper gjennom tusenvis av år. Likevel kjenner vi ikke nøyaktige tida for innvandring av rensdyr og folk, og vi vet heller ikke om de kom fra øst eller sør. For å finne ut mer om slike problemstillinger, blir det gjort undersøkelser av sedimenter fra to innsjøer i Rondane: Rondvatnet og Fremre Illmannstjønna. Undersøkelsene  kan kanskje gi svar på hvordan siste istid egentlig ble avsluttet i disse fjellområdene. Noen mener at isavsmeltingen av hele Rondanes fjellmassiv skjedde svært tidlig, for mer enn 16 000 år siden. Svarene er interessante for både klimaforskning om siste istid, og for forståelsen av hvordan mennesker, dyr og planter etablerte seg i fjellet etter istida.

 

Dette er en del av ny kunnskap som Bjørn kan fortelle om under kanoturen på Nord-Atna søndag 2. september. Han vil nok også  lære deg å lese små tegn i sanden og i store landskapsformer der vannmassene skylte utover fjellsidene i Nord-Atndalen.

 

Under vandringen i området ved Atnbrua fredag 31. august tar han deltakerne med på den store eskeren som strekker seg helt til Folldal og som kanskje blir framtidas vannreservoir for hytter og fastboende. Atnbruvinduet -  du har kanskje hørt begrepet, men hva er det?

 

Arrangementene der vi møter Bjørn er:

 

Fredag 31. august

Kl 10.00 Frammøte Atnbrufossen vannbruksmuseum.

Atnbruvinduet. Vandring i kultur- og naturlandskapet med geolog Bjørn Follestad, seniorforsker Gunnar Halvorsen og lokal guide. Vandrerute: langs Øverhølen –fiskerveien/Trøa - Gammelveien – Bakken – Gammelskytterbanen – Blesterovnen – Rødmyra – Rødmyrveien –Atnbrufossen. Professor Geir  A. Sonerud er med som en god representant for våre kunnskapsrike og aktive turdeltakere.

Kriterier for bosetting og dyrking, fiskegrunner, notdrag, dyregraver, myrmalm og blesterovn, fjellskog og skogsdrift, veihistorie. Militærstrategisk punkt.

Servering av rundstykker, mineralvann og kaffe. Dagarrangement.

Medarrangører: Sollia oppvekstsenter. Glommen Skog

 

Søndag 2. september

10.00-14.00. Padletur på Nordre Atna fra slåtten ved Morkaløa på Odden til

Straumbu. Vekt på landskapsformer, plante- og dyreliv og naturopplevelser

i nasjonalparken. Guider: geolog Bjørn Follestad (landskapet), ornitolog Geir Sonerud (fuglelivet), biolog og seniorforsker Gunnar Halvorsen (elva) og lokalguide. To-tre strandhugg på sandbankene i Nord-Atna, én rast for matpakke. Begrenset antall, forhåndspåmelding – kr 200 inkl kanoleie. Påmelding og billettsalg postmottak@stor-elvdal.kommune.no og 62 46 46 00.