Bestillingsdrosje-for godt til å være sant?

Publisert 19.08.2015 16:51

Bestillingsdrosje – for godt til å være sant?

 Kollektivtilbud når det er behov....Politikerne tar ikke lenger ansvaret med å gi hele befolkningen i fylket et brukbart tilbud med offentlig personbefordring.

Inntil i år kunne bestilling av transport til store og små steder i Hedmarks utkantbygder  foretas dagen før avreise innen kl. 13.00 hos ruteopplysningen i Hedmark, telefon 177. Reisende som ringte fra telefon utenfor Hedmark fylke eller mobiltelefon, brukte 815 00 191. Folk i Solør, Odalen, på Finnskogen og i Østerdalen hadde et godt tilbud.

 Ruteopplysningstjenesten samordnet bestillingene og ordnet transport med drosje eller minibuss. Den reisende betalte ordinær busstakst selv om transporten foregikk med drosje. Unntak fra dette var eventuelle avstikkere eller forlengelse av angitt rutestrekning. Dersom den reisende ønsket transport til/fra sin egen bolig, måtte denne tilleggskjøringen betales av den enkelte etter ordinær drosjetakst. For en fantastisk løsning, men altså for god til å vare.

Bestillingsdrosjeordningen i Hedmarks utkantbygder

Eksemplene kan være mange, men jeg kjenner best det offentlig transporttilbudet mellom Atna og Folldal  – ni mil gjennom Atndalen og Sollia. En stor del av denne strekningen omfatter Nasjonal turistveg Rondane – en spydspiss i lokal reiselivsnæring, og Hedmarks eneste.

Om to uker tar solliværingene et kjempeløft med arrangementet Fossedagene der det kommer omkring ti ganger bygdas befolkning på besøk. Mange reiser kollektivt.

 Fossedagene i Sollia er et årlig arrangement i lokal regi første uke i september. De arrangeres i år for 21 gang. På sollia.net kan man se program og aktiviteter for noen av de seneste åra. Fossedagene har fått en forespørsel fra Forsvarsdepartementet som sender to høytstående embetspersoner for onsdag 2. september kl 12.00 å forestå åpningen av utstillingen i Fossehuset. Fossedagene og dermed utstillingen har i år som overordnet tema Krig og fred gjennom 400 år og tilhørende tilgivelse og forsoning. Det er særlig oppmerksomhet på SOE-operasjonene Grebe og Grebe Red. Da hadde norske frivillige mannskaper sitt hovedkvarter i Sollias fjellverden gjennom de siste halvannet årene av okkupasjonstida. Med forfall av Forsvarsministeren synliggjør departementet likevel at dette er en utstilling av nasjonal interesse og betydning. Representantene kommer med tog til Atna. Men derfra er det ingen rute eller bestillingsdrosje til å bringe dem videre tirsdag ettermiddag eller kveld. De må overnatte til torsdag for å ta skolebussen til Koppang torsdag morgen – tre arbeidsdager må disponeres før de er tilbake i hovedstaden.

Vi har foreløpig ikke fått et tilsvarende spørsmål fra Stortingspresideneten som i offisielt ærend kommer til arrangementet lørdag 5. september for å være til stede fra kl.12. Men han disponerer nok bil.

Dette er bare én henvendelse fra besøkende som bidrar til å løfte arrangementet utover en lokal hendelse ved Atnbrufossen. Fredag 4. september skal professor Atle Nesje, Universitetet i Bergen, seniorrådgiver Yngve Rekdal, Institutt Skog og landskap, Ås, og professor emeritus Arne Espelund, NTNU, Trondheim, orientere fra hvert sine fagfelt: geologi, beiteressurser og gammel bondeindustri i Sollia. Den greieste og billigste reisemåten for dem er med tog og lokal viderebefordring. Gjennom hele helga vil det være et offentlig transportbehov.

Denne situasjonen når det gjelder offentlig transport til og fra Atndalen og Sollia som eksempler på grisgrendte områder av Hedmark, kan ikke vedvare. Dette gjelder langt mer enn et arrangement som Fossedagene - det kan avvikles selv om det er et hovedarrangement ved den nasjonale turistvegen.

 Reiselivsnæringen kan ikke avvikles, heller ikke kan lokal- og fylkespolitikerne overse det behovet som befolkningen har gjennom hele året. Hva tenker de politiske partiene og kandidatene som står på valglistene om at det politiske ansvaret pulveriseres med å overføre oppgavene til et fylkeskommunalt selskap og deretter gi selskapet for snevre økonomiske rammer? Hvor hensiktsmessig er det politisk sett for befolkningen at det fylkeskommunale foretaket Hedmark Trafikk gis ansvaret for å gi fylket et tidsmessig offentlig transporttilbud hva angår persontrafikken, men ikke tilstrekkelig med økonomiske rammer?

Hvilken politikk akter partiene i Hedmark å profilere seg med på dette området? Det kan være avgjørende for stemmegivningen i september.

Bjørn Brænd foto JØBjørn Brænd