Barn av reisende

Publisert 13.08.2013 09:38
foto Bjørn BrændNår man arbeider med å forberede en temautstilling som De reisende og solliværingene kan en gjøre seg mange refleksjoner. Ennå i dag kan en høre kommentarer som viser tilbake på fordommer om de reisende håndverkerne som gruppe. Som ellers i samfunnet kan en eller ytterst få ødelegge for svært mange.
 
En område som trangreisthet er lett å se. Store familier igjennom Sollia med hest og vogn eller kjerre. Der fraktes telt, soveutstyr og matkiste, kopper og kar, det som trengs av klær - og ikke minst handelsvarene forarbeidet gjennom en lang vinter på vei mot markedet. Markedet var de bofaste langs veien, enkelte markeder og noen forretninger som gjerne tok inn nyttegjenstander fra de reisende håndverkerne. Det er påfallende at de tallrike gjenstandene som ble igjen etter hvert blir færre. "har funnet er par saker på setra", var det en som sa.
 
Det var stort sett etterspurte nyttegjenstander eller tjenester de reisende stod for. Arrangøren av Fossedagene håper å formidle kunnskap og visuelle bilder som kan bidra til å redusere fordommer og øke den faktiske kunnskapen hos de som kommer til Sollia denne septemberhelga. Vi kommer til å vise noen barneleker, kanskje var det et ledd i å opparbeide gode håndverkerferdigheter at gjenstandene ble laget i liten skala - det sparte dessuten materialer. Men det ble også kjærkommene leker som i tillegg ga material-, tilvirknings- og produktidentitet til barna etter hvert som de vokste til. Barn blant reisende fulgte gjerne i foreldrenes spor hva håndverk angår - som ellers i samfunnet. Det ga  grunnlaget for svært dyktige utøvere innenfor sine fag. Et eksempel etter muntlig tradisjon er for vevutstyr og kardemakere på Toten, for ikke å snakke om etterkommere av Carl Johansen Rosenberg innenfor musikk. Det får vi høre mer om på Fossedagene. 
 
Nyskaping preger mange håndverkermiljøer blant de reisende, f.eks. var blikksmedene raskt ute med å lage hermetikkbokser når hermetisering ble en brukbar oppbevaringsmåte, eller at kobberkjelene ble tilpasset ringsystemet når støpejernskomfyren avløste den gamle åpne grua som varmekilde for matlaging - de tidligere kobberkjelene med tre bein ble ubrukelige. Ikke så rent få kjeler ble gjort om ved at nedre del av kjelen ble skiftet ut - det vil trolig finnes eksempler på utstillingen. Hva annet enn skaperglede preger denne anda(?) som nok også er et produkt skapt ved de reisendes bål eller arbeidsbenk. Dyktige og skapende fagfolk er gode forbilder for den oppvoksende slekt.

BB