Årsrapport "De blå fjella"

Publisert 05.02.2011 01:06

 

Bilde av logo turistvegenÅrsrapport 2010 for Prosjekt De Blå Fjella

 

 

Utvikling langs vegen

 

Tall fra vegvesenet viser en stadig øking i trafikken langs Nasjonal Turistveg Rondane.

Bilde av Trafikk_dia_Rv_27_dogntrafikk_Eriksrud

 

 

Året i bedriftsnettverket

 Bedriftsnettverket består per januar 2011 av 46 bedrifter og 10 støttemedlemmer. Disse styres av en ledelse på 4; Nordre Brænd gård- Ole Nordahl, Solhaug camping- Mari- Anne Hemli, Kvebergsøya gård- Eris Davids og Gruvekroa- Gunder Dahlen.

Ledelsen ble gjenvalgt på årsmøtet på Kvistli torsdag 27. mai 2010.

 Reiselivsmesse med ny brosjyre

Året startet med Reiselivsmessen på Lillestrøm i januar. I den anledning ble det trykket opp ny brosjyre med en kartløsning som gjorde alle bedriftene godt synlig. Denne er nå videreutviklet, og består som et årlig oppdatert innlegg i den nye Blå Fjella brosjyren.

 


HACCEP-kurs

Januar ble avsluttet med HACCEP kurs for de bedriftene som produserer og eller serverer mat. HACCEP er en forkortelse for Hazard Analysis (and) Critical Control Point. Systemet er et internasjonalt anerkjent system for fareanalyse og risikovurdering innenfor næringsmiddelindustrien.

 

Norge i Shanghai

I 2010 deltok Norge på den store World Expo utstillingen i Shanghai. Vegvesenet hadde vunnet en konkurranse om hva som skulle vises frem fra vårt langstrakte land. Resultatet ble 3D film fra Nasjonale Turistveger. Ellen Marie Tangen og undertegnede gikk derfor på ski rundt Strømbu i bitende vind og snøstorm i 2 dager for å feste på film det fantastiske landskapet vi har her. Storm Øyen og Halvor Skjøren bidro også som statister inne på Strømbu.  Resultatet ble noen forrykende snøstormbilder fra fantastisk natur, som man kunne se glimt av på NRKs TV program ”Norges dag i Shanghai”. Man kan lese mer om Norges bidrag i Shanghai på denne websiden:

http://en.expo2010.cn/c/en_gj_tpl_36.htm

 

Samarbeid med studenter

I løpet av året har vi hatt god kontakt med Høgskolen i Hedmark, avdeling Evenstad. Elevene derfra har vært på besøk for å lære flere ganger og bedrifter herfra samt undertegnede har reist dit. Vi ser på det som viktig å ha god kontakt med kommende generasjon reiselivsmedarbeidere, da dette blant annet kan resultere i samarbeid på et senere tidspunkt, bacheloroppgaver og sommerjobber.

 

Mat langs turistveien

Det er bestemt at det skal jobbes med matopplevelsen langs turistvegene. I den forbindelse er det satt i gang et samarbeid med Maria Sundal fra Mat i Hedmark og Tore Haug fra NHO. Maria skal hjelpe bedriftene som produserer mat med kontaktnettverk, kurs og råd. Tore skal hjelpe de som serverer mat med en felles profil. ”Mat langs De Blå Fjella” er et tema som må jobbes med kontinuerlig. Det må modnes og gjøres til vårt eget. I 2011 skal mat mer i fokus gjennom et samarbeid med Egil Ørjan Thorsen som ble ansatt av landbruks- og matdepartementet på slutten av 2010. Thorsen skal jobbe med mat langs Valdresflye og Sognefjellet og samarbeide med oss. Les mer om matprosjektet på denne web siden:

http://www.vegvesen.no/Vegprosjekter/sognefjellsvegen/Nyhetsarkiv/Ny%20leder%20for%20Matprosjektet.181622.cms

 

Guiding og markedsføring

I løpet av året har undertegnede guidet touroperatør- grupper, som kommer til regionen gjennom Hedmark Reiseliv. Det foregår slik at touroperatører fra andre land får betalt reisen til Norge av Innovasjon Norge, reisen rundt i Norge dekkes av Hedmark Reiseliv og oppholdet på en destinasjon dekkes av destinasjonen(det vil si de bedriftene som besøkes). Som resultat av dette håper man at det skal bli mer besøk på de ulike destinasjonene, samt økt kunnskap om området blant touroperatørene slik at de lettere anbefaler oss.

I tillegg til touroperatører har undertegnede blant annet guidet busser med grupper fra Euromontana (fjellfolk fra hele Europa), Vegvesenets region øst, Scandinavian Heartland og en gruppe med tyske journalister.

 

Under Melodi Grandprix sto Ellen Marie Tangen og undertegnede på rådhusplassen i Oslo og delte ut brosjyrer til alle de som var der. Hedmark reiseliv var representert med noen få bedrifter, hvorav Sjokoladelåven var en av de som trakk flest interesserte. Aftenposten brukte for øvrig et flott bilde av Sohlbergsplassen som illustrasjon, da de skulle skrive om det norskeste av det norske i forbindelse med den store musikk konkurransen.

 

Hedmark reiseliv har i løpet av året hyret en fotograf som har filmet NTV Rondane samt deltakere i prosjektet The Scandinavian Way, der tre av nettverkets deltakere er medlemmer. Dette har resultert i små filmsnutter, som sammen med tilsvarende filmer fra hele Hedmark ble vist på reiselivsmessen. Prosjektet får tilgang på de små filmene som ble laget hos oss, og kan etter hvert bruke disse i vår profilering.

I tillegg har Hedmark reiseliv stilt med journalist og fotograf som skriver en flott artikkel fra området vårt. Rondane har etter hvert blitt et populært motiv å bruke i markedsføring av fylket.

 


Studieturer

Lederen i bedriftsnettverkets ledelse, Ole Nordahl og undertegnede har vært på studietur sammen med vegvesenet(Helge Stikbakke) og Ryfylket til Skottland. Hovedtema for turen var interpretasjon; tolking og formidling. Turen var så vellykket og godt faglig satt sammen at prosjektet De Blå Fjella inviteres med på tilsvarende tur i løpet av prosjektperioden som gjenstår.

 

Bedriftsnettverket reiste på studietur til Geiranger Trollstigen i oktober 2010. Der besøkte vi et annet bedriftsnettverk, The Happy End. The Happy End- nettverket tok imot De Blå Fjella med et profesjonelt produkt, som imponerte stort. Norddal, som var basen for oppholdet, har en enorm gjennomstrømning av reisende hver sommer i forbindelse med cruise trafikken til Geiranger. Likevel har de klart å holde på den autentiske gode kvaliteten. De samarbeider godt, setter lokale produkter først og hjelper hverandre på tilstelninger. De fremstår dermed som en destinasjon der alle er stolte av hverandre. Mange gode ideer blir tatt med hjem over fjellet. Deres villighet til å dele erfaringer og tanker imponerte og stimulerte til samarbeid på tvers av fjellene.

 

Skilting

I mai møtte bedriftsnettverket vegvesenet på Gruva i Folldal. Her var det anledning til å snakke om utfordringer vedrørende skilting til bedrifter. Det ble jobbet frem flere løsninger, og flere prosesser er satt i gang.

 

Nettsiden

Bedriftsnettverkets ledelse valgt høsten 2010 Martin Blikstad som leverandør av nettverkets nye hjemmeside. Dette er noe nettverket har ønsket lenge. Siden beregnes ferdig i løpet av april/mai 2011, og vil bli oppdatert ukentlig av undertegnede. Siden vil være interaktiv med informasjon om aktiviteter og arrangementer i området, i tillegg til informasjon om overnatting, servering, aktivitetsbedrifter, håndverk og gardsutsalg. Informasjonen vil i første omgang bli oversatt til engelsk og tysk. Les mer om Martin Blikstad, på http://www.awesomestudio.no/

 

 


Fremtiden

I løpet av 2011 er det forventet at bedriftsnettverket skal stå på egne ben. Vi ser frem til prosessen og håper at resultatet er et spennende og levende nettverk av bedrifter som fremstår som en destinasjon med spennende natur, godt vertskap og høy kvalitet! Prosjektet De Blå Fjella skal pågå ut 2012.

 

 

Folldal kommune 03.02.2011

Ellen Engh, Prosjektleder for Prosjekt De Blå Fjella