Årringsdateing av kvilbu fra Uti

Publisert 30.03.2011 22:03

Bilde av gl bu,opprinnelig ljørbu som ill.foto. Foto JØFormannskapet i Stor-Elvdal har bevilget 15.000 kr i tilskudd til årringsdatering av ei gammel ljørbu fra Uti/Atnbrua  som står på Glomdalsmuseet. . Ei ljørbu har åre midt på golvet og ljore i taket (derav navnet)  Den omsøkte bua har faste benker/bresk, og innerst er det spor etter senger eller en større benk.  

 

Bygningen som ønskes datert, er ei kvilbu trolig fra før  1700 da det ble fast bosetting på NØ-siden av Atnfossen. Den eldgamle ferdselsveien mellom Gudbrandsdalen og Østerdalen hadde en av sine hovergrener over Atnbrua.  Da gruvedrifta kom i gang på Røros, ble det adskillig trafikk etter nettopp denne ferdselsveien. Vadestedet kunne være både oppi ”Stryken” ,”Øverhølen” og ”Ne’på Lon’ ”.

 

Bru kom det trolig før 1660. I alle fall har  et gammelt miliutærkark angitt stedsnavnet ”Atnebroen” i 1660. Det var 5 opprinnelige garder i Atnelien som ble ryddet ca 1700

 


Ljørbua ble gitt som  gave av Tjodolv Trønnes og flyttet til Glomdalsmuseet under krigen. Bua stood opprinnelig ved Øverhølen mellom Fossen og utløpsosen av Atnsjøen.

Det var dessuten ei tilsvarende bu ”på are sia”, altså vestsiden den Nordre Brænd senere ble etablert. Denne bua er i de senere år flyttet nord i jordet innunder ”Ran’n” ved det gamle blesterstedet. Ny bu er oppført på den gamle butomta ved Øverhølen.

 

Tradisjonen her ved Atnbrua var at denne bua stod her før den faste bosettinga. Ved delinga av felles utmark ble bua liggende på Uti sine enemerker. Garden Trøa er unnaskilt Uti (som er en sammenføning av gardene Øvre (”Oppi”) og Nedre Atnelien. ) Bua ble gitt til Trøa da Gjermund Trønnes som var ryudningsmann her fant sin Marie Hansdatter fra  Uti. Hennes medgift var bla en rekke eldre tømmerhus fra i hovedak ”Oppi”. Deriblant denne gamle ljørbua. Bua ble så  flyttet til Stor-Grytdalem som høyløe. Trøsetra i Stor-Grydalen ble satt opp ca 1870 og ”løa” trulig oppattsatt der omtrent samtidig. .

 

 

Ljørbua er i dag   lokalisert til ”fiskeplassen” ved Glomma, og står sammen med et fiskekjell fra Buvika ved Femund iEngerdal

 

Hedmark Fylkesmuseum. Museet ble stiftet i 1911, og er fra 2007 organisert som en næringsdrivende stiftelse med kommunene Rendalen, Engerdal, Trysil, Stor-Elvdal, Åmot, Elverum, Våler, Åsnes og Grue som eiere Glomdalsmuseet er med sine 91 bygninger den tyngste enheten i museumssammenslutningen Hedmark Fylkesmuseum. Museet ble stiftet i 1911, og er fra 2007 organisert som ennæringsdrivende stiftelse med kommunene Rendalen, Engerdal, Trysil, Stor-Elvdal, Åmot,Elverum, Våler, Åsnes og Grue som eiere.

 

I sin saksotredning skriver rådmannen at Stor-Elvdal kommune har bidratt med 6 verdifulle bygninger til Gomdalsmuseets friluftssamling,og har som medeiere ansvar for å bidra til at disse kan vedlikeholdes og vises fram i henhold tilmuseets vedtekter.
Det anbefales derfor at søknaden om støtte til datering av kvilbua fra Uti innvilges med kroner15000 slik det søkes om.

Dette ble bifalt av et enstemmig formannskap.