3 skogvernområder i Sollia

Publisert 25.02.2014 00:15
Marianne Brænds første ren. Den skjøt ho på Berssvendmyra Foto Roy Brænd

Bersvenmyra

Naturreservat i Stor Elvdal i Hedmark.
Hovedtreslag er Furu og Gran. Barskog. 3 475 dekar.
Høyde over havet: 800 - 1094 m o.h.
Vernet 26.09.2008.

 
 Setningen

Naturreservat i Stor Elvdal i Hedmark.
Hovedtreslag er Furu, Gran og Vanlig bjørk. Barskog. 4 591 dekar.
Høyde over havet: 755 - 1040 m o.h.
Vernet 02.09.2005.

 SetningssjøenAdministrativt fredet i Stor Elvdal i Hedmark.
Hovedtreslag er Furu og Gran. Barskog. 600 dekar.
Høyde over havet: 700 - 900 m o.h.
Vernet 18.02.1970.
Dessuten har vi et omtåde trast nedi Atnbdalen:
Ledsageren

Naturreservat i Stor Elvdal i Hedmark.
Hovedtreslag er Furu og Gran. Barskog. 23 500 dekar.
Høyde over havet: 470 - 1054 m o.h.
Vernet 25.01.2013.
 
Vpåre nabokommuner Folldal og Alvdal har ingen slike verneområder.

Databasen over verneområder i skog gir informasjon om vernet skog i Norge. Siden lanseringen i 2011, er mange nye områder lagt til. Søk i basen gir detaljert info om alle verneområder og treslag, på kommune- og fylkesnivå.

Gjennom Genressurssenterets nettbaserte database «Verneområder i skog» er det enkelt å søke opp ulike verneområder. Søk kan gjøres på verneområdets navn, filtreringer kan gjøres på fylke- og kommunenivå. Er du interessert i barskog, edellauvskog eller barlind og kristtorn, sorteres dette ved enkle tastetrykk. Vil du søke opp hvilke verneområder som har spesielle treslag, kan du gjøre det. Verneområdene kan også sorteres på vernedato, areal eller meter over havet. Databasen er koblet opp til Miljødirektoratets Naturbase, slik at detaljert informasjon om verneområdet, kart og verneforskrift kan hentes ut.

In situ bevaring av genressurser
Data til databasen er samlet inn av forskere ved Skog og landskap siden 1999. Den gang ønsket en å studere hvilken rolle verneområdene kunne ha for bevaring av genetiske ressurser hos skogtrær. For å analysere dette må en vite noe om hvilke treslag som finnes, mengdeforholdet mellom dem og geografisk fordeling av verneområdene. I 2011 ble nettløsningen av databasen lansert.

I databasen ligger det nå 826 enkeltstående verneområder med skog, i alt 4,3 millioner dekar vernet skogareal som brukere kan søke seg gjennom. Dette er en økning på 59 verneområder og cirka 700 000 dekar siden den nettbaserte løsningen ble lansert. Størst økning i antall nye verneområder finner vi i fylkene Nordland og Nord-Trøndelag. Den største økningen har kommet i antall gran, furu og bjørkereservater.

Genressursreservater
Verneområdene i Norge bidrar til bevaring av genressurser hos en rekke treslag, såkalt in situ bevaring. Det vil si bevaring på det naturlige voksestedet, og gjør at treslagene blir tatt vare på, samtidig som de får utvikle seg naturlig i forhold til klima og naturgitte forhold.  I databasen ligger både naturreservater, nasjonalparker, landskapsvernområder og skog som er administrativt vernet.

I 2013 ble det etablert 23 såkalte genressursreservater i 11 fylker i Norge. Disse er lagt i allerede eksisterende naturreservater, for å ivareta genetisk variasjon og som referanseområder for utvalgte treslag. Er du interessert i genressursreservatene i et bestemt fylke og hvilke treslag de omfatter, finnes denne informasjonen også lett tilgjengelig i databasen.

Genressursreservatene er opprettet i samarbeid med Miljødirektoratet og Fylkesmannens miljøvernavdelinger, og inngår i et europeisk samarbeid om bevaring av genressurser hos skogtrær.

Viktig verktøy for forvaltningen
For en del treslag er det dårlig overenstemmelse mellom den aktuelle artens utbredelse og den geografiske fordelingen av verneområder hvor arten inngår. Den nettbaserte databasen er laget for dem som arbeider med forvaltning av skog i Norge, for enkel oversikt over verneområdene og hvilke treslag som finnes der. Genressurssenteret ønsker gjennom denne løsningen å spille inn treslag og lokaliteter til forvaltningen som det er nødvendig å ha ekstra fokus på i bevaringen av de genetiske ressurser fremover. I tillegg kan løsningen brukes av alle naturinteresserte, for å finne ut hvilke treslag som er vernet i ditt område!