Søre Finstad tas vare på

Publisert 29.04.2011 01:32


Bilde av tuneti Søre FinstadSøre  Finstad (dagligtale i Sollia)eller Finstad Søndre er en av de gamle gardene som har best bevart den gamle begyggelsen. Eierne ønsker fortsatt planmessige å ta vare på husa. De inviterte derfor til befaring.Formålet med befaringen var å  Vurdere bygningsmiljøet mtp verneverdi og planer om tiltak, og bl.a. søknader om midler.

De som var med var Sigurd Ulven (eier), Henrik Ulven, (eier), John Audun Furuset (forpakter jorda), Bjørnar Elgevasslien, håndverker, Per Arild Blæsterdalen, håndverker, Steinar Sørensen,

Jorunn E. Gunnestad ,Hedmark Fylkeskommune har sendt sollia.net dette notatet: 



Tiltak som ble drøftet

Eierne gjør årlig vedlikehold, og lager planer for vedlikeholds- og istandsettingstiltak. Det var nå ønskelig å se på behovet og få anbefalinger vedrørende hva som bør prioriteres. Da er det knubbhuset og smia som er i dårligst stand. På smia er det råteskader ved grua, som forverres forebygges ved at hullet tettes igjen. På sikt og om ikke for lenge, bør smia settes i stand. Knubbhuset har et åpent hull i taket. Som strakstiltak bør dette bunnen, til dels også noe oppover og litt i knutene, og at bygningen ligger delvis nedi jorda. Taket begynner også å bli dårlig.forholdsvis omfattende skader, og bør settes i stand snarest, ettersom bæringen er svak i deler av huset som følge av råte.


Finstad søndre har et helhetlig og intakt tun, der de fleste bygningstypene og funksjonene er tilstede. Bygningene er i hovedsak godt vedlikeholdt og bevart. Finstad Søndre er et godt eksempel på at de gamle bygningstradisjonene knubbhuset. holdt seg lenge i Sollia.

I tillegg til at bygningsmassen som helhet er et kulturhistorisk fint miljø, er det også enkeltbygninger her av særskilt verdi. Dette gjelder spesielt smia og knubbhuset. Begge er sjeldne bygningstyper. Smia fordi smier gikk ut av alminnelig bruk og også var utsatt for brann, og det derfor ble igjen få av dem. Knubbhuset var nok i utgangspunktet en ganske spesiell bygningstype. Det har en vesentlig verdi fordi det er knyttet til en virksomhet om har historiefortellende verdi knyttet til utnytting av råstoffutvinning og utnytting av naturressurser utover alminnelig gårdsdrift. I tillegg er det rester etter ei tjæremile her like bak Sammen har dette stor kildeverdi.