Sollistua - en spennede tilvekst

Publisert 19.07.2011 07:00
Bilde av kafeen i Sollistua. Foto Hans Sollid- Jeg vil tørre å gjøre noe som får folk til å kjører en omveg for å komme hit, til noe annet enn vegkroer, hamburgere, salat og pommes frites, sier Bente Lindstad. Med Sollia kirke som nærmeste nabo satser hun nå virkelig på at Sollistua ikke bare skal bli en gardskafe, men et opplevelsesprodukt med innhold og stil i bratthenget nedenfor Sollia kirke. 
Og på den gamle garden Kirkestuen som opprinnelig var en husmannsplass allerede år 1700, har hun og mannen, godt assistert av to sønner og utenlandske ungdommer som kommer hit for et opphold, satset på et opplevelsesprodukt der Sollistua kafé er et bærende element. Men der også bebyggelse og miljø er viktig for helheten. Husene er meget pietetsfullt tatt vare på og malt innvendig i lyse og trivelige farger. Det er lagt stor vekt på på kvalitet gjennom det hele.
- Vi satser på å kunne servere spesiell mat fra naturens kjøkken. Jeg håper på å kunne få god tid til gjestene og gi dem god gammeldags service.
 
Jeg klarer liksom ikke helt å bestemme meg for om jeg skal kalle dette Sollistua gardskafe eller Gourmetrestaurant, sier Bente Lindstad. Foto Hans Sollid- Men jeg klarer liksom ikke å bestemme meg om Sollistua skal være en kafé eller en gourmetrestaurant, smiler Bente som fint ser ut til å kunne mester begge deler.





Bilde av Sollistua restauran. Foto Hans Sollid






Miljø
Jeg ønsker å kunne bruke denne terrassen som et tillegg til kafeen. her er det jo så fin utsikt, sier Bente Lindstad  Foto Hans Sollid- Jeg vil i alle fall at dette stedet skal bære preg av ferd og ro og at det forhåpentligvis skal smitte over på gjestene mine. Lukta av fersk. bakst møter en i døra og inne er alle rom pusset opp med den gamle stue som en ytterst særegen og trivelig restaurantdel. Jeg har i alle fall får svært mange positive tilbakemeldinger på nettopp dette fra de som har vært her til nå.   
 
Bilde av Bente Lindstad med hestene sine. Foto Hans Sollid






Bilde av gamlestol som fungerer som underlag for blomster. Foto Hans Sollid- Vi finner stadig gamle ting i uthusene her som vi lar gå inn i miljøet, sier Bente som kan vise fram en gammel stol som nå fungerer utmerket sammen med en stor blomsterurne.   











Jeg produserer også klær for salg, sier Bente Lindstad som her viser fram to jakker som hun har sydd. Foto Hans Sollid











Bilde fra det gamle pannhuset. Foto Bente LindstadPannhuset
I det gamle pannhuset er bakstrommet satt skikelig i stand.






Bilde av Sollistua. Foto Bente LinstadSpisesalen
Det er virkelig stil over spisesalen/kafeteriaen











Bilde av soverom til utleie. Foto Bente LindstadOvernatting
Gammelstua på garden er restauret for utleie. Ikke noe å si på miljøet på soverommet.





Kursvirksomhet
- Ellers satser vi på kursvirksomhet som f.eks. handverkskurs og til høsten skal vi ha et kurs i tømmerkjøring med hest. Men også kurs for de som trenger spesielle dietter står på planene.


Jeg er stolt av gutta mine, sier Bente Lindstad. Foto Hans SollidHjelp
- Jeg har gått Etablererskolen på Tynset og har hatt god hjelp fra Innovasjon Norge. Det kommer mer konsultativ bistand derfra framover. I tillegg har jeg kjempegod hjelp av sønnene mine samt såkalte arbeidende gjester fra fjern og nær. Dette skaper et miljø som gjør at gutta mine kommer hjem i feriene. Vi venter nå ungdommer både fra Japan og Israel.
 
Bilde av smia med Bjørn-Erik Lindstad. Foto Hans SollidNoe annet
- Vi satser som sagt på innhold og stil der bebyggelse og miljø skal danne rammen for noe som folk som er på ferie eller vil koble av, finner å ville oppsøke, sier Bente Lindstad.




Bilde av plakaten for Sollistua oppe ved fylkesvegen. Foto Hans SollidSpennende tilbud
At Sollia har fått et nytt og spennende tilbud er det ingen tvil om. Plasseringen i bratthenget nedenfor Sollia kirke byr på sine utfordringer. Det går fint an å kjøre ned fra parkeringsplassen ved fylkesvegen ved kirka, men kanskje ville det være like greit å parkere der og gå ned på garden. Bare det å kunne møte garden på denne måten, er en opplevelse i seg sjøl.