Sæterssetra

Publisert 30.12.2011 06:00
Bilde av setra til Setra. Foto Hans SollidSetra tilhører garden Setra i Finstadgrenda. Garden ble ryddet før 1780. Dette året kom nemlig Jon og Ingeborg Hirhalsen ( senere kalt Markussen) til Setra. Senere har det kommet og gått mange eiere av garden. Når setra ble anlagt, vites ikke nøyaktig.  Men like etter 1850 kan være et realistisk anslag.

Edvin Finstad skriver i den forbindelsen:
Jeg vet ikke når setrene på Småtjønnsetra ble ryddet, og jeg tror det er dårlig med dokumenter som forteller noe sikkert om det. Det er vel grunn til å tro at setrene til Solligarden og de andre brukene i Ytterdalen kom først. Gårdene her ble ryddet før gårdene i Finstadgrenda. Midt på 1800-tallet var det mye strid mellom brukene i Finstadgrenda og de som ledet allmenningen. Bøndene ble anklaget for å ta seg til rette. Kanskje var det i denne perioden at Finstad-setrene kom. Kanskje var det litt før.
Bare ett rom
Vi vet at da Lars Hansen Uti(1837 - 1927) g.m. Marit Olsdatter fra Storbekkmoen (1843 - 1919) overtok garden, var setra på Småtjønnsetra i bruk. Den gangen hadde seterstua bare ett rom.
Bygde opp setra
Vi vet også at Andrea (1880-1971) og Hans Uthi (1869 - 1928) bygde opp setra slik den står i dag de første årene de brukte garden, i åra 1906-1910. Setra hadde fra før bare ett rom. Til sammen ble det dyrket 10 mål på setervollen. Hjemme på garden var det bare dyrket 28 mål, så seterforet betydde mye for driften. Tohjulstraktoren som ble kjøpt i 1957, ble også brukt på setra.
I Setra kunne de fø 5-6 kyr, omkring 20 sauer og en del gjeter, foruten hesten som var en livsnødvennighet.
Fiskerett
Garden hade som alle gardsbruk med bruksrett i alemmening fiskerett til vatna i almenningen. I setertida fisket de regelmessig på Finnsjøen der Setra hadde fiskerett med et eget nøster.    
Geitene uglesett
Vi vet at under den tida Andrea og Hans Uthi eida garden, lå de på setra. Geitene deres ble så uglesett av seternaboene på Småtjønnsetra for all ugagn og av skogeierne for geitegnag og skader på ungskogen. De ble derfor nærmest tvunget til å slutte med å holde gjeter, sjøl om den berget seg på for som de andre dyra ikke tok. Noen kompensasjon for å la være å nytte sin beite- og bruksrett fikk de ikke.
Siste bruker av setra
Andrea Uthi satt igjen med ungeflokken på seks barn da mannen Hans døde i tuberkulose i 1928. Garden og setra ble derfor overdratt til Harald Uthi (1918-2001) ti år senere, 11.10.1938,  for kr. 2000. I handelen inngikk også alt innbo og løsøre på Småtjønnsetra.  
Klara og Harald Uthi ble de siste som brukte setra til aktiv setring.  De setret til 1951 og på slutten lå de på setra med seks kyr, ungdyr og sauer. Dattera deres Eva ble født på setra 1. august 1948. Så vidt en vet er Eva den eneste som er født på Småtjønnsetra.
Solgt som feriested
Setra til Setra eies i dag av familien Heidar som 22.09.1969 kjøpte husene nede på garden med ei lita tomt rundt husene og seterhusene på Småtjønnsetra som fritidseiendom.
En av dagens eiere, Knut Heidar, skriver:
Mine foreldre kjøpte gården Sætra med seter av Arne og Ruth Uthi i 1968. Da hadde de eid gården en relativt kort tid før det.
Alder på setra vet jeg ikke, men etter hukommelsen er det 11-12 båser på fjøset. Mine foreldre gjorde om ganske mye inne i seterhuset, det var mye råte i treverket. Så mye av det innvendige som mulig ble bevart, men kaldtrommet ble omgjort til soveværelset. Det ytre ble bevart i stor grad, men noen tilpassede vinduer satt inn. Det ble lagt torv på taket.
 
Arne Uthi ( 1921 - 1989) g.m. Ruth Uthi (1927 - ) var de siste brukerne på garden Setra. De flyttet til Setra i 1950. De lå aldri på setra.
Bilde av Ruth Uthi. Foto Hans SollidRuth Uthi forteller:
- Det var nok hamning rett utafor gjerdet, så det var ingen grunn til å ligge på setra, sier Ruth. Jeg var på setra en gang da jeg var seks år gammel (dvs. i 1933), forteller Ruth. Hun husker at den gang fikk besøk av Kari Finstad. Hun lå på setra til Nordre Finstad før krigen. Dattera til Kari het Marit og hun overtok seterdrifta etter mora. Det er hennes datter Åse Finstad som senere ble gift med Oddvar Kjølhamar fra Atna. Åse omtales på mange bilder fra barndomstida på setra som Stor-Åse. Åse og Oddvar bygde seg hus ned'me ælven og arvet Nordre Finstad.






Bilde av Odd Uthi. Foto Hans SollidOdd Uthi (1917 - 2011 ) sønn av Andrea og Hans Uthi og bror av Arne, husker at de låg på setra da han var unggutt, dvs. rundt 1920. Det som han husket beste var oppførselen til krøttera den dagen de skulle flytte til seters. - Krøttera må ha skjønt hva vi pratet om, sier Odd. - Den dagen vi skulle fløtte på setra, dro krøttera oppover setervegen bare vi slapp dem uta gjerdinga. Det gjorde de aldri ellers, sa Odd som har undret seg mye over dette. - De må skjønne mer av det vi folk prater om enn det vi trur, sa Odd. Han husket at allerede i hans barndom var husa på setra gamle. De lå på setra med 2-3 kviger og 6-7 mjølkekyr - Det var det vanlige den gangen, sa Odd.



 

Her finner du gamle bilder fra Seterssetra.

Nedenfor følger bildene av setra i dag.
Bilde av Seterssetra. Foto Hans Sollid

Bilde av fjøset på Seterssetra. Foto Hans Sollid

Bilde av seterstua på Seterssetra. Foto Hans Sollid

Bilde av restaurert løe på Seterssetra. Foto Hans Sollid

Bilde av gammel plog på Seterssetra. Foto Hans Sollid

Bilde av steinrøys fra dyrkinga av setervollen på Seterssetra. Foto Hans Sollid

Bilde av seterviollen på Seterssetra. Foto Hans Sollid

Bilde av fjøset og doen på Seterssetra. Foto Hans Sollid

Bilde av setervollen på Seterssetra. Foto Hans Sollid



Bilde av seterhuset på Seterssetra. Foto Hans Sollid