Kyllingen var tungtvannssabotør

Publisert 28.02.2013 00:19
Storhaug  Hans m.MP Fra filmen TungtvannsfilmenI natt er det nøyaktig 70 år siden tungvannsanlegget på Vemork ved Rjukan ble sprengt. Hans «Kyllingen» Storhaug fra Rena var en av de dristige tungtvannsabotørene.
4 lingekarer (Operasjon Grouse/Swallow) hadde ankommet luftveien allerede i oktober for rekognosering og klargjøre mottaket av 2 gliedefly med brtiske soldater. Dette ble en katstrofe. På grunn av ising styrtet begge glidere over okkupert område. De ble tatt til fange av tyskerne og til tross for at de var i uniform ble de henrettet av tyskerne.
Den allierte overkoomandoen bestemte seg da for å sende inn flere norske spesialsoldater. 6  nye norske fallskjermsoldater fra Kompani Linge. . «Operasjon Gunnerside»  landet i fallskjerm på Hardangervidda i februar 1943. De slo seg sammen med Grouse. Natt til 28. februar 1943 tok ni av dem seg fram til Våer, forserte juvet med den islagte elva Måna, og tok seg fram til fabrikken langs jernbanesporet, et område som ikke var minelagt. Mens dekningspartiet  med Hans Storhaug holdt vakt, trengte sprengningspartiet inn i tungtvannsanlegget og sprengte tungtvannscellene. 900 kg tungtvann (inklusive produksjonstap) ble ødelagt. De to som hadde blitt igjen i fjellet kunne da gi beskjed til ledelsen i London om at oppdraget var svært vellykket. Forpartiet ble igjen på vidda, mens sprengningspartie med sjefen for operasjonen Joachim Rønneberg og bla Hans Storhaug  gikk på ski til Sverige. 2 uker på ski og i full uniform. «Kyllingen» fortalte senere at de såg ei tysk patrulje en dag på avstand men de bare hilste og tyskerne hilste tilbake.
Vemorkaksjonen  blir av mange regnet som den viktigste- og mest vellykkede sabotasjeaksjonen under hele andre verdenskrig.
Aftenposten skriver: «Hva er det som imponerer mest? Det er selvsagt den enorme fysiske styrken de hadde som kunne bære våpen, ammunisjon og ikke minst sprengladninger opp og ned en rute ingen trodde noe menneske kunne klare. Det er videre den psykiske styrken de hadde der de klargjorde sprengladningen med tyske vakter utenfor. Men det noe annet, som er mye mer imponerende: «Vi hadde ikke tenkt så mye på retretten», sa Rønneberg, «for vi regnet ikke med å overleve». Det var ekstrem flaks at de ikke ble oppdaget, og flaks at de kunne komme seg opp på fjellet. Men det var ekstremt mot som gjorde at de ni sa ja til oppdraget, med livet som innsats. Tenk deg å si ja til noe som nokså sikkert vil kreve ditt eget liv, i den gode saks tjeneste.
Den nøkterne Joachim Rønneberg legger til at Upper Ten-flasken ikke rakk så langt den kvelden; for de var alle velberget tilbake i hytta og kunne skåle foren vellykket aksjon.. At de var så mange som kunne dele flaska overrasket dem selv….
Kyllingen alias Hans StorhaugDisse var med:
Agenten på innsiden av tungtvannsfabrikken
Einar Skinnarland
Grouse/Swallow
Jens-Anton Poulsson
Arne Kjelstrup
Knut Haugland (Radiotelegrafist)
Claus Helberg
Gunnerside
Joachim Rønneberg (Leder av Operasjon Gunnerside)
Knut Haukelid
Fredrik Kayser
Kasper Idland
Birger Strømsheim
og altså Hans Storhaug bilde av ham tatt i 1945

(Leif Tronstad) (i Storbritannia, planlegger)