Arven fra Milorg

Publisert 10.09.2015 14:10
 Per Brænd fikk Forsvarsdepartementet sin Minnemedalje onsdag sist uke første arrangementsdag i Fossedagene 2015. Jounalist Joakim Furunes i Heimevernsstaben laget lørdag denne saken med fokus på Per
 
Per Brænd vokste opp i Sollia. Da tyskerne kom til bygda valgte Brænd raskt side, og ble en del av «gutta på skauen» og Milorg. Da det norske flagget igjen vaiet i vinden på bygdelokalet Jomsborg 17. mai 1945 rant tårene hos nordmannen. Endelig var bygda hans og Norge fri.

​​Okkupasjonstid

Årlig arrangeres «Fossedagene» i Sollia av ildsjeler. I år er temaet «Okkupasjonstid –Grebe/Grebe Red». Det markeres blant annet med en utstilling med fotografier og utstyr som kompani Linge-gruppen brukte på operasjoner i fjellene rundt Sollia. I tillegg ble to lokale veteraner Helge Lien og Per Brænd hedret onsdag 2. september. De mottok regjeringens minnemedalje for innsats under andre verdenskrig.
 
– Det å motta regjeringens minnemedalje er det største jeg noen gang har opplevd, og jeg har ikke ord nok til å få takket for den, forteller Brænd om sin første medalje for innsatsen under krigen. 
 
 

Minner

Brænd er imponert over utstillingen under Fossedagene, og mimrer gjerne:
 
– Jeg husker svært godt første gangen jeg så et tysk bombefly her i Sollia, jeg var hjemme alene og dum som jeg var løp jeg og gjemte meg i kjelleren. Min innsats i Milorg var for det meste å jobbe i det skjulte med mottak av leveranser som kom med fly, presiserer Brænd.  
 
 

Områdesjef

Engasjementet hans stoppet ikke i 1945, og det var en selvfølge for Brænd å bli med i Heimevernet da det ble opprettet i 1946.
 
– Etter krigen var det selvsagt å bli med i HV, og jeg ble da spurt om å bli områdesjef. Det takket jeg ja til og var det i åtte år.  
 
I starten var det svært stort engasjement blant sambygdingene, men ettersom soldatene ble eldre sank engasjementet gradvis. 
 
«Norge bør være forberedt på at noe slikt kan skje i fremtiden.»

— Per Brænd, veteran
 

Fremtiden

Per Brænd har selv følt krig på kroppen, og han er ikke i tvil om hvor viktig det er å være forberedt på at det kan skje noe i fremtiden også.
 
– Norge bør være forberedt på at noe slikt kan skje i fremtiden. Forsvar og heimevern er noe jeg alltid har vært interessert i og jeg følger fortsatt med på hva som skjer på den fronten, legger 94-åringen til.
 
Per Brænd trådte sine barndom og ungdomsår i Sollia. Da tyskerne kom til bygda dato valgte Brænd raskt side, og ble en del av «gutta på skauen» og Milorg. Da det norske flagget igjen vaiet i vinden på bygdelokalet Jomsborg 17. mai 1945 rant...
forsvaret.no|Av Forsvaret

«Vi er tilstede i dag da vi ønsker å gi honnør til sabotasjeoperasjoen som har gitt oss navnet Grebe.»​

— Major Forsjord, sjef Grebe
 

Viderefører arven

Under Fossedagene holdt innsatsstyrke Grebe fra HV-05 vakt, like mye for å hedre sine forgjengere i Milorgs Grebe som for sikkerhetens skyld.
 
– Vi er tilstede i dag da vi ønsker å gi honnør til sabotasjeoperasjoen som har gitt oss navnet Grebe. Vi er stolt av navnet vårt og mennene som var villige til å ofre livene sine for Norge, forteller major Irene Vassli Forsjord, sjef for innsatsstyrke Grebe.  
 
På slutten av arrangementet avduket Forsjord en minneplate med navnene til medlemmene av SOE Operation Grebe/Grebe Red

narveier

Image of safe_image_1226838554