Tilbakeblikk på Fossedagene: Kulturprogrammet

Publisert 20.09.2015 16:16

Kulturprogrammet ved Fossehuset på lørdag var viet temaet " Krig, fred og forsoning". Med aktører som Beate Eriksen og Toralf Maurstad  samt stortingspresident Olemic Thommessen som talte over dette emnet, ble dette ei minneverdg stund. Men det var flere høgdepunkter: Olemic Thommessen delte også ut Fosseprisen til Mette og Jo Øvgergaard og Fossegrimprisen til Cecilie Ore. Her viser vi til videorep. fra disse begvenhetene:
Du finner dem her: https://youtu.be/CHycshgRkIY

Her er bildene:
Innstatsstyrke Grebe i HV-05 på plass
Innsattsstyrke Grebe fra HV-05 var på plass med egen stand

Hedersgjestene helge Lien og Per Brænd
Hedersgjestene Helge Lien og Per Brænd var på plass.

Etterkommere etter Hans Storhaug
Åse Storhaug Hole, datter av legendariske Hans "Kyllingen"  Storhaug, var på plass sammen med mannen Sæming.

Beate Eriksen - programleder
Beate Eriksen ledet hele programmet på en fin måte.

Odfører Even Moen taler
Ordfører Even Moen ønsker velkommen

Toralv Maurstad framfører "Prestens tale ved graven"

- I fjor hadde vi mange jubileer, både nasjonale og lokale. Etter de store krigene tidlig på 1800-tallet ble det  fred i 1814.
 Norge og Sverige var på hver sin side av de blodige krigene på den tiden. I krigen mot Sverige i 1808 døde tre unge menn fra Sollia.

 Forholdet mellom soldater fra begge sider av Napoleonskrigene, og ikke minst de som gjorde seg til passive og militærnektende, var en konfliktarena i både Sverige og Norge også i Sollia. Fra gårdene her ved Atnbrua reiste flere ungdommer til Nord-Norge for å slippe plikten med å gå i krigen for Kongen. De ryddet jord – bokstavelig talt – og ble vakter mot soldater østfra!
Det har nå vært fred mellom Norge og Sverige i 200 år.
Toralv Maurstad framfører ”Prestens tale ved graven”  fra Peer Gynt.  Prestens tale handler nettopp om en ung mann som gjør alt for å slippe unna plikten til å gå i krig for konge og fedreland og om tilgivelse og forsoning i forhold til krig og personlige valg. Den handler også om bondens strev oppunder fjellet og breen, sa Beate Eriksen da hun introduserte sin mann Toralf Maurstad. Ett av kulturprogrammets høgdepunkter.


Avdelingen fra HV-5 Innstatsgruppe Grebe i giv akt.
Avdelingen fra HV-05's innsatsgstyrke Grebe i giv akt

Major Irene Forsjord






   
Major Irene Forsjord, sjef  for HV-05s innsatsstyrke Grebe
foretok avduking av en minneplate over de alliertes operasjoner Grebe og Grebe Red som i årene 1943-45 fant sted i Østerdalen og Gudbrandsdalen.

 
Soldater fra Norwegian Independent Company No. 1 (NORIC 1), populært kalt Kompani Linge, underlagt britisk ledelse og hadde opphold i vårt område fra oktober 1943. De opererte fra Dovrefjell i nord til Hamar i sør og i både Østerdalen og Gudbrandsdalen.
                                                                                        

Oppgavene var rekognosering, ta i mot dropp, jernbanesabotasje og spesialoppdrag.

Etter en tragisk start der tre druknet etter feildropp, ble operasjon Grebe reorganisert  som Grebe Red.
På slutten av krigen ble  gruppene Griffon og Guilimot underlagt Grebe Red.
Av de opprinnelige seks fra Grebe overlevde kun to krigen.


Honnør
Ordfører Even Moen la på krans av never, røsslyng og "kvitmåså" ved minneplata.

Les mer her.

Årets unge talenter Ingvild Blæsterdalen og Einar Olav Larsen

Årets unge talenter, Ingvild Blæsterdalen og  Einar Olav Larsen. Ingvild har sine røtter i Nord-Atndalen og begge har spilt på Jomsborg gjennom flere år.


Stortingspresident Olemic Thommessen taletr over emnet "Krig, fred og forsoning"

Det kontroversielle tema på årets Fossedager er krig, fred og forsoning. Det berører vårt nasjonale femårstraume som også har 70-årsjubileum i år. Fossedagene 2015 ønsker å bringe forsoning og tilgivelse inn i årets jubileum for freden vi fikk i 1945. Stortingspresident Olemic Thommessen målbar det på en fremragende måte.
Hør Stortingspresidentens ord om forsoning her.


Vinnerne av årets Fossepris introdseres

Sjelden har vel introduksjonen av årets vinneer av Fosseprisen hatt slikt et mannskap.
" - Kan vi be Mette Støvneng og Jo Øvergaard om å komme fram og motta hyllesten fra dere alle!" -sa programleder Beate Eriksen under stor jubel fra publikum.
Se og hør overrekkelsen her
 

FosseprisvinnerneFosseprisvinnerne Mette Støvneng og Jo Øvergaard. Som sentrale personer i Fossedagenes 21 årige historie hadde de nok hadde nok mye å tenke tilbake på der de sto i rampelyset.

Et flott mannskap
Et flott mannskap.

Jo takker for prisen
Jo
takker for prisen

Årets Fossegrim Cecillie Ore

Prisvinneren Cecillie Ore har gjennom 50 år løpt barbent på mykt gress her i Sollia. Bakgrunnen som musiker er folkemusikken og mange aktive år med fele i Østerdalsringen i Oslo.  Prisvinneren kjenner godt de ulike polstaktene fra Elverum til Røros. Folkemusikken har vært av avgjørende betydning i prisvinnerens musikalske modningstid, sa Beate Erriksen bl.a. da hun introduserte årets vinner av Fossegrimprisen.

Kjørkomne aktører under Fossedagene
Kjærkomne aktører under Fossedagene Beate Eriksen og Thoralf Maurstad.