Sør-Nesset som kurssted i gang: Pautekurs først ute
Pautekurs på Sør-Nesset
– erfaringsdeling og 25-årsjubileum for praktbok
Knivmakere samles på Sør-Nesset
Mandag i forrige uke startet et knivmakerkurs på Sør-Nesset. Instruktør på ukeskurset er den kjente knivmakeren Knut Dahl. Kurset som er det første i Norge i sitt slag samler ti deltakere fra store deler av landet, fra Vestfold i sør til Trøndelag i nord, fra Bergen i vest til knivmakere i Akershus i øst.
Sør-Nesset som kurssted
Vitenskapsakademiet som eide Sør-Nesset inntil i fjor har skapt et vakkert kurssted som nå tas i bruk som senter for kurs i bl.a. tradisjonshåndverk, og viderefører den lange rekken av kurs i kunstmaling og fagseminarer for ulike grupper innenfor forskning og utdanning. For et par uker siden var NINA i Trondheim på et av sine årlige prøvefiskinger i Atnsjøen – en videreføring at et europeisk forskningsprosjekt som startet tidlig i 1980-åra. Resultatene kommer i femårige rapportere som forteller om utviklingen i vassdraget.
Praktkniver og brukskniver
Dette er først og fremst er kurs der deltakerne lærer å se kniven som helhet: form, linjer og farger i samspill. Knivens funksjon stiller mange krav til god utførelse både med hensyn til design f.eks. som hvor godt den ligger i handa, hvor bredt, langt eller slankt det smidde bladet er og hvor godt den sitter i slira. Knut Dahl er kjent for å lage slirer med smekk, dvs. som hindrer kniven i uforvarende å gli ut og som gir fra seg et tydeligknepp når den settes tilbake. På Sør-Nesset lages det i disse dager både praktkniver og gode brukskniver.
Ny trend med høbbybøker
Gamle håndverksteknikker er i stor grad i ferd med å glemt i profesjonell sammenheng og ved produksjon av gjenstander beregnet for markedet og det alminnelige publikum. Den store bølgen av strikkebøker er et eksempel på dette. Men også andre teknikker er i vinden, f.eks. knivmaking.
Sollia forlag publiserte pinseaften en praktbok om pauting på lærLes tidligere artikkel her.
– pauting vil si en teknikk som skyver på våt lærmasse slik at en dekor framstår som varig opphøyde partier på læret. Teknikken er gammel, med den var nærmest glemt da knivmaker Knut Dahl tok teknikken i bruk i 1980-åra for å lage dekor på knivslirer.
Gjenoppdaget dekorteknikk for lær
I middelalderen ble det produsert knivslirer som ble eksportert fra England til bl.a. Bergen der slirer er funnet under utgravningene. Teknikken er eget for små flater, og de var så vellykket på knivslirer at Knut Dahl etter mange henvendelser skrev boka Pauting som kom ut i 1994. Den ble oversatt til svensk – det hører med til sjeldenhetene for norske fagbøker, og etter to opplag i Norge ble boka utsolgt fra forlaget.
For smal for de store forlagene
Boka har vært tilgjengelig for utlån på bibliotekene, ellers har mange nye knivmakere ønsket seg boka på nytt. Etter at Knut hadde vært i kontakt med flere av de store forlagene som fant boka for smal, spurte Sollia forlag om den kunne komme i ny utgave. Nå foreligger den altså, gjennomrevidert med erfaringene fra pauting gjennom de 25 åra som har gått, og i tillegg med bilder av en rekke kniver skapt i disse åra – en kavalkade i vakre kniver fra Knut Dahls smie og verksted.
HS