Solliadrakta

Publisert 12.05.2023 00:15

Solliadrakta er det Kathinka Helgesen som skal ha æren for. Den får mye positiv oppmerksomhet når den er i bruk. Kanskje fordi den er så enkel og stilren og skiller seg ut med sine duse farger blant mer fargerike bunader. Det var også tanken bak fargevalget da Kathinka konstruerte Solliadrakta. Inspirasjonen kom fra skogen, fjellet og Sollia kirke. I et intervju med Dagfinn Grønoset* i 1956 sier hun om drakta: "- Her er skogen. Løv og lyse lier. Og gråsten. Og her er roen - det er blusen! Godt å ha med det som gir fred." 

Maria1
Maria Lien med Solliadrakt 

Det var mange som skaffet seg Solliadrakta etter krigen og i tiårene etterpå, men nå er den vanskelig å få tak i. I det siste har det vært gjort framstøt for å gi drakta en renessanse, men det er en vanskelig jobb, blant annet fordi stoffet til vesten ikke er å få tak i lenger.

Mostua bunader
Kathinka Helgesen fotografert i Mostua med døtre og svigerdøtre i Solliadrakt. Bak fra venstre Aagot Helgesen, Mosse Helgesen, Aslaug Negaard, Borghild Lien og Kari Helgesen

* Dagfinn Grønoset (1920-2008) var journalist og forfatter. Han er mest kjent for sine biografier om mennesker i utkant-Norge. Særlig skildringene av sterke kvinneskikkelser ble bestselgere. Hans bok "Anna i ødemarka" ble solgt i 160 000 eksemplarer og oversatt til 17 språk.