På ulvespor

Publisert 27.02.2015 08:30

thumb52161Lurer du på hvordan et ulvespor eller en ulveskit ser ut? Hvilken informasjon innmeldte spor og skit kan gi og hva Rovdata bruker den til? Nå kan du lære mer i ny film!

 
Ulvespor. Skjermdump © Rovdata

Rovdata ble med regionalt rovviltansvarlig Jan Huseklepp Wilberg i Statens naturoppsyn (SNO) ut i felt da han skulle følge opp ei melding om ulvespor, for å lage en kort informasjonsfilm om feltarbeidet.

– Målet med filmen er å gi publikum større innsikt i overvåkingsarbeidet på ulv som utføres i felt i Norge. Vi ønsker at publikum skal lære mer om hvordan et ulvespor og en ulveskit ser ut, og hva de kan gjøre hvis de finner disse, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Du kan se filmen her: 


Utarbeider bestandstall

Ulvene i Skandinavia blir hovedsakelig overvåket ved å spore individer på snø om vinteren og ved å analysere DNA fra hår og ekskrementer. Hovedfokuset er på hvor mange ulvekull som blir født hvert år, hvor mange individer det er til sammen i bestanden, og hvordan disse er fordelt i ulike flokker og par som hevder revir.

Rovdata har ansvaret for ulveovervåkingen i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.

– Registreringer av ulv blir lagt inn i Rovbase og vi bruker informasjonen til å utarbeide presise bestandstall på ulv i Norge, forklarer Kjørstad.

Analyserer ulveskit for DNA

Høgskolen i Hedmark (HiHM) har på oppdrag fra Rovdata hovedansvaret for overvåkingen av ulveflokker, par og stasjonære, enslige ulver i Norge, mens SNO har ansvar for å følge opp de individene som ikke har etablert egne territorier. Alt arbeid gjøres i tett samarbeid mellom SNO og Høgskolen.

– Hvis du finner ulveskit, så kan du melde fra til SNO i ditt område, som vil sende det genetiske materialet til Rovdata for DNA-analyse i laboratoriet til Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim, sier Kjørstad.

Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet. Arbeidet gjøres i samarbeid med de ansvarlige for overvåkingen i Sverige og Finland.