På ulvespor
Lurer du på hvordan et ulvespor eller en ulveskit ser ut? Hvilken informasjon innmeldte spor og skit kan gi og hva Rovdata bruker den til? Nå kan du lære mer i ny film!
Rovdata ble med regionalt rovviltansvarlig Jan Huseklepp Wilberg i Statens naturoppsyn (SNO) ut i felt da han skulle følge opp ei melding om ulvespor, for å lage en kort informasjonsfilm om feltarbeidet.
– Målet med filmen er å gi publikum større innsikt i overvåkingsarbeidet på ulv som utføres i felt i Norge. Vi ønsker at publikum skal lære mer om hvordan et ulvespor og en ulveskit ser ut, og hva de kan gjøre hvis de finner disse, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata.
Du kan se filmen her:
Utarbeider bestandstall
Ulvene i Skandinavia blir hovedsakelig overvåket ved å spore individer på snø om vinteren og ved å analysere DNA fra hår og ekskrementer. Hovedfokuset er på hvor mange ulvekull som blir født hvert år, hvor mange individer det er til sammen i bestanden, og hvordan disse er fordelt i ulike flokker og par som hevder revir.
Rovdata har ansvaret for ulveovervåkingen i Norge og for at oversikten over hvor mange individer det er i landet er best mulig.
– Registreringer av ulv blir lagt inn i Rovbase og vi bruker informasjonen til å utarbeide presise bestandstall på ulv i Norge, forklarer Kjørstad.
Analyserer ulveskit for DNA
Høgskolen i Hedmark (HiHM) har på oppdrag fra Rovdata hovedansvaret for overvåkingen av ulveflokker, par og stasjonære, enslige ulver i Norge, mens SNO har ansvar for å følge opp de individene som ikke har etablert egne territorier. Alt arbeid gjøres i tett samarbeid mellom SNO og Høgskolen.
– Hvis du finner ulveskit, så kan du melde fra til SNO i ditt område, som vil sende det genetiske materialet til Rovdata for DNA-analyse i laboratoriet til Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim, sier Kjørstad.
Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet. Arbeidet gjøres i samarbeid med de ansvarlige for overvåkingen i Sverige og Finland.