Lag iskremsjøl

Publisert 27.07.2018 19:45

Lag iskrem sjøl

 1-18 0727 gamle former iskrem fromasj

Bildet er av et gammelt taterarbeid, en form til å lage iskrem i ved naturens egne krefter (+ puddinger og fromasjer)

 Fram fra glemselen kommer det her en flott form fra den tida gjestgivere og andre lagde iskrem sjøl, f.eks. om sommeren. Dessverre vet jeg ikke hvem blant taterne som hadde utviklet og lagde denne forma. Er det noen som vet?

Et minne om gamle kunster

De var ikke tapt bak en vogn de gamle vertinnene på gjestegårdene i Sollia: Nordre Nesset, Uti, Nordre Brænd, Vollgardene og Enden, og ikke forglemme Solligården og Atneosen.

Nå i sommer er det vel ikke sjelden at lysten kommer til å fortære en enkel is? På Sjokoladelåven, nyskapningen på det tradisjonsrike Nordre Nesset, lager de softis med gode smaker av sjokoladestrø og annet for ganen.

Men for hundre år sida? Joda, da ble det servert vaniljeis, bingebæris, markjordbæris, rabarbrais – og i gode multeår  - visstnok iskrem og multe. Det er aldeles sant!

Her er en oppskrift på vaniljis (porsjon til form):

Råvarer: 4 eggeplommer, 4 spiseskjeer strøsukker, 1 vaniljestang med frø, 4 dl kremfløte – den gang lagde de fløten sjøl fra mjølka av hemkyrne.

Gjør så her: Rør sammen eggeplommer, sukker og vaniljestang i en bolle og sett bollen over varmt vann på komfyren. Visp til eggeblandingen er lun og sukkeret har løst seg. Pisk så blandingen til den er en kald, lys og tjukk eggedosis. Stivpisk deretter kremfløten og vend den forsiktig i eggedosisen.

Nå er tida inne til å fylle blandingen i en literstor form, se bilde. Før la de på lokket, nå dekker vi med plastfolie: Blandingen står i fryseren i minst fire timer for å bli gjennomfryst.

Dette er nå en isparfait som bør stå i kjøleskapet ca. 15-20 minutter før den skal serveres. Før i tida stod den i en kjeller eller i matkjellerbua som har omkring samme temperatur som et moderne kjøleskap. Like før den skal serveres, hvelves den på et avkjølt fat. Når du først har laget en kjøleblanding, kan du gjerne fryse ned noen pyntebær f.eks. av markjordbær eller bringebær. Vil du ha bær i selve isen bør den tørkes litt på forhånd sik at isfarfaiten ikke blir vassen.

Kuldeblanding

Før sørget gjestgiverne alltid for å ha nok is til sommeren. På sagene var det rikelig med sagflis etter skjæring tidlig om våren. Da lå det gjerne is som var skåret i blokker om vinteren og ventet på å bli rikelig tildekket for å tåle sommervarmen. På Atnbrusaga lå det is under tjukke lag av sagflis – der i den kjølige skyggen under saga varte isen helt til høsten. Ellers hadde gjestestedene gjerne isen liggende i eller ved et pannhus som gjerne tjente som et grovkjøkken.

Knus f.eks. en bøtte med is i så små biter du kan. Om vinteren kan du bruke snø. Bland godt den knuste isen med om lag halvparten så mye koksalt som du har is. Hvis du rører med et termometer, ser du hvordan temperaturen synker i blandinga. Blanding av om lag 1/3 koksalt og 2/3 is kan ha et smeltepunkt på ca. – 21 ᵒC, dvs. smeltepunktet for blandinga av is og salt. Etter hvert vil isen smelte, og til det trengs det varme fra omgivelsene, her lager vi iskrem ved hjelp av naturens egne krefter.

BB

1-18 0727 2015 sensommer 153 På Uti var det gjestgiveri med gjester fra inn- og utland. Stedet var kjent for sin gode mat basert på lokale råvarer. Bildet er fra kulturvandringen 2015












H.S.