Kunnskapsvandring

Publisert 03.09.2015 22:45
foto Jo ØvergaardKulturminnevandring vil også bli kunnskapsvandring. Fredag 4. kl 1000 fra Vannbruksmuseet.
Du får høre hvordan lanskapet ble formet millioner av år siden, om hvordan rydningsfolket slet seg fram til et liv her, om jernets og utamarkas betydning og hvordak kulturlandskapet utvikles.
Hør feks Yngbe Rekdal:

Hvordan blir opplevelsen av å reise over Ringebufjellet når vier- og bjørkeskogen om få år vokser mannshøy sammenhengende på hele strekningen?

Hvordan blir turmulighetene for soppturen når setertraktene gror igjen med einer?

Hvordan skal du forklare hvordan de sjeldne plantene som vokste på hemmelige steder ser ut, når de ikke vokser lenger? 35 % av våre rødlistearter er knyttet kulturlandskapet!

Beitenæringen er i endring. Umerkelig kryper einer, bjørk og vier innover setervoller, utmarksslåtter og beitemarker. Hva skjer? Færre brukere har større besetninger.

Hedmark fylke har bare 6-7 % med svært godt beite og over 50 % mindre godt utmarksbeite. Det vil si at over 40 % er godt utmarksbeite. Det er en fornybar ressurs. Men den blir ikke fornybar om den ikke beites eller pleies!

Seniorkonsulent Yngve Rekdal fra Skog og landskap, Ås, kommer til Fossedagene og bidrar med all sin kunnskap om grasproduksjon og beiter i Atnelien. Han har foretatt en grundig undersøkelse og analyse av forholdene.

På vandringen fredag 4. juli vil han dele sine kunnskaper med alle interesserte som har anledning til å være med.