Fossedagene 2014: Spikkekurs-påmelding

Publisert 19.08.2014 10:32
20140727 bbjr 4 120Fossedagene 2014 – Påmelding til spikkekurs for barn og voksne i alle aldre
 
Sollia.net fortalte for en stund siden at det på Fossedagene 2014 skal være et aktivitetstilbud for barn på bilde (2)Jomsborg lørdag 6. september kl. 15 – 17. Spontat kom tilbakemeldingen fra  “bjørnespikker” at det kanskje var noe for barn og voksne i alle aldre. Edvin har selvsagt rett. Spikking er en aktivitet som tømmer hodet for all slags grums, det skjerper sansene og motorikken. En ivrig spikkende treåring utbrøt under spikking: “Kjenn hvor godt det lukter!”
 

Tollekniven var et livsnødvendig redskap å ha i beltet. Vinters tid i tømmerskogen og langs ferdesveien kunne en når som helst måtte bruke kniven til å reparere redskap, spikke selepinner om uhellet ville det slik at en selepinne gikk i stykker under kjøring eller en sledekvims måtte erstattes. I slåttonna knakk rivetinnene rett som det var. Og selv om det var spikket et lite lager i løpet av vinteren, var det regelmessig behov for å erstatte en knekt tinne ute på jordet eller i slåttemarka. Skulle et skaft skjeftes eller en fiskestang lages direkte fra bjørkeskogen, så var tollekniven helt nødvendig, også til å rense fisken, spikke opptenningskårer til bålet og til å spise med. Bærehank til fisken spikkes. I slaktetida trengtes et uendelig antall  tørre pølsepinner – de må spikkes i god tid i forveien. Nest etter kniven var øksa et redskapsfølge i tynt og tykt.
 
Svært mange av dagens barn lærer ikke å bruke kniv og øks som femåringer eller før. Dermed lærer de ikke redskapsbruk og får ikke følelsen av et håndverk inn i hendene med den grov- og finmotorikk som trengs i mange praktiske yrker – og i hverdagslivet.
 
Fossedagene ønsker nå påmelding til  knivspikkekurs for barn og en knivspikkeaktivitet for voksne samtidig – generasjonsoverskridende aktiviteter er å foretrekke. På Jomsborg sitter vi side om side på solide tømmerstokker. Vår filosofi er at en må starte tidlig om en skal bli fortrolig med kniv, øks og annen redskap. En direkte følge av evnen til å bruke kniven, er evnen til å se mulighetene i sjølvokste kløfter og kroker, skape noe fra mulighetene som gis, det er en god øvelse for å bli designer som er motefaget nå.
 
Med mindre at yngre barn er fortrolige med å bruke tollekniv, antar vi at nedre aldersgrense blir satt til fem år, dvs barn født i 2009 eller før. Realkompetansen hos yngre blir vurdert på stedet. Voksne i alle aldre deltar på det ferdighetsnivå de har.
 
Vi trenger påmelding for å ha egnede emner i riktige mengder. Den som ønsker det kan ta med egne emner. Ta med egen, skarp kniv. Det blir kanskje noen nye design å spikke også! Kurse er gratis, men det blir sendt rundt en hatt slik at de som ønsker det kan gi en skjerv til å dekke kostnader – altså en spikkeskål som en parallell til det som var innsamling av spillemannspenger i spilleskålen på dansegolvet.
 
Redaktøren av sollia.net tar imot påmelding - fyll ut, klipp inn i en melding og send jo@sollia.net
 
Melder på til spikkekurs på Jomsborg lørdag 6. september 15-17.
 
Navn: ............................................................ Alder: .......... Telefon: ...........................
 
Egen ferdighet: nybegynner ...., litt øvd ...., ganske god ......, god.
 
Har med eget emne: .......
 
Ønsker å spikke (sett kryss eller tall for prioritet):
 
pølsepinner ...., blomsterpinner ....... , rivetinner......... kløpinner ......, nettpinner (ta opp fiskegarn)....., nøstepinne ...., garnveter ...., knagger ....... , kårer til opptenning ...., hammerskaft ...., økseskaft ....., hakeskaft .... , ljåkakker - høyre ...., – venstre ...., krokstav til turbruk ...., selepinner ......, kvimser ......, sopelime ...., kvistvisp ....., tvare ......, bue til arbust ....., langbue ......., kortpiler til arbust ....... langpiler til bue ....., nytt design av sjølvokst .....
 
Det blir tilgjengelig plaster på kurset/aktivitetsplassen, men vi trenger det neppe.