107 østerdalsstuer registrert

Publisert 17.11.2014 23:58

Sakset fra kommunen sin hjemmeside www.stor-elvdal.kommune.no
_JOO2352Østerdalsstua på Nordre Finstad er av de minste foto JØ
107 østerdalsstuer registrert i Stor-Elvdal

 
 
Per Hvamstad​Nylig utgitt rapport og bok om østerdalsstuene omtaler kommunen som sentral både på grunn av antallet bygninger, og fordi alle størrelser og varianter av østerdalsstua er representert.
Boka «Østerdalsstuer – lokal bygningstype med stor symbolverdi» ble lansert på Glomdalsmuseet 6.november, og Per Hvamstad, etnolog og tidligere museumsbestyrer ved Nordøsterdalsmuseet er forfatter.
I boka kan du lese om hva ei østerdalsstue er og hvordan den utviklet seg til forskjellige varianter, herunder barfrøstuer og kaffekvernhus. Boka har en rekke bilder av forskjellige østerdalsstuer, og noen av disse kan du finne igjen i friluftsmuseet på Glomdalsmuseet.
Østerdalsstuene er en viktig bygningstype med utbredelse fra Os i Østerdalen i nord til Elverum i sør. Så langt vi kjenner til har østerdalsstuer blitt bygd fra 1600-tallet til begynnelsen av 1900-tallet, og bygningstypens hovedtrekk har gjennomgått få forandringer i disse åra.
Norsk Kulturminnefond og Hedmark fylkeskommune står bak prosjektet med å kartlegge østerdalsstuene, og rapporten gir verdifull informasjon både til bruk ved behandling av søknader og for alle med interesse for bygningshistorie og kulturminnevern.
 
Stor-Elvdal kommune dekker et område med stor variasjon i ressursgrunnlaget, og Østerdalsstuene var en bygningstype med dominerende posisjon både på små og store bruk. En finner alt fra svært små stuer, til sammensatte og påbygde bygninger, men alle bygd over samme lest og grunnplan. Barfrøstuene har sitt kjerneområde i Stor-Elvdal, selv om det i dag bare finnes tre bevarte bygninger av denne typen i kommunen.
Boka er lettlest og informativ og minner om at vi har en verdifull kulturarv å ta vare på.