Innsamling av bjønnmøkk
Publisert 31.08.2011 00:05
Fylkesmannen har fått i oppdrag fra DN om å samle inn DNA fra bjørn via elgjegere i Hedmark. Binnneområdene er prioritert. Totalt er 1572 prøvesett nå sendt til kommunene.
Gjennom nasjonalt overvåkningsprogram for rovvilt er det de siste årene samlet inn "etterlatenskaper" fra bjørn til DNA-analyse. Dermed får man et øyeblikksbilde på hvor mange bjørner som minimum har vært innom Norge i løpet av året. I fjor ble det 1224 prøver med antatt opphav fra brunbjørn samlet inn på nasjonalt plan. Av disse ble det funnet DNA-profil til 166 bjørner. I Hedmark ble det samlet inn 315 prøver, hvorav 71 % gav treff på bjørn. Dette resulterte i at det ble funnet 48 forskjellige bjørner i Hedmark i fjor, 10 av disse var binner. 60 % av bjørnene som ble påvist i Hedmark i fjor, var registrert tidligere. Den høye "gjenfangsten" tilsier at innsamlingen er god og gir et godt bilde på store deler av den faktiske bestanden.Det er primært i områdene hvor en kan få treff av binner som er de viktigste områdene å samle inn DNA fra. Disse kommunene er Ringsaker, Hamar, Løten, Elverum, Åmot, Trysil, Stor-Elvdal, Rendalen og Engerdal. Til disse kommunene sender Fylkesmannen ut materiell slik at hvert elgjaktlag får to prøvesett. Til de øvrige kommunene sendes det ut en pakke på minimum 45 sett. Interesserte elgjaktlag kan henvende seg for å få prøvemateriell. I tillegg har Fylkesmannen sendt en pakke med 90 prøvesett til Hedmark jeger og fiskerforening, slik at de kan dele dette ut til interesserte blant sine medlemmer.
Ett prøvesett består av en merkelapp og to rene poser (dette for å unngå forurensning av prøven). I tillegg følger det med en veiledning med prøvesettene, samt en ny utgave av brosjyren "Bjørneekskrementer - innsamling til DNA analyser". Det er Statens naturoppsyn, SNO, som er ansvarlig for innsamlingen av prøvene. Kontaktinformasjon til rovviltkontaktene ute i fylket er gitt i den medfølgende veilederen.
Merkelapper fra tidligere år kan fortsatt benyttes. Dersom merkelapper ikke er tilgjengelig der og da, kan viktig informasjon om prøven, som funnsted (helst med koordinater) og funndato, gis til SNO ved overlevering av prøven. Rene og uskadde poser (som brødposer) kan også brukes til innsamling og oppbevaring av prøvene.
Fylkesmannen oppfordrer til å melde fra om observasjoner av binner med unger til SNO eller oss.