Utstyr for våte dager
Utstyr for våte dager
Regntøy, slagstøvler og andre klær som hører høsten til, kan dessverre inneholde ulike verstingstoffer. Men det er mulig å finne trygge alternativer for både helse og miljø.
Regntøy er ofte laget av plasttypene polyuretan (PU) eller PVC. PVC må myknes før det kan brukes som regntøy. Et vanlig mykningsmiddel er ftalater. Disse stoffene kan skade evnen til å få barn, føre til fosterskader og virke hormonforstyrrende. Flere av ftalatene er derfor forbudte i leker og småbarnsprodukter.
Plasttypen polyuretan (PU) trenger ikke å tilsettes mykner, og regntøy av PU er derfor et godt valg for helse og miljø.
Allværsklær
Noen typer vannavvisende tøy kan inneholde perfluorerte forbindelser. Ett av stoffene som er funnet i tekstiler er den perfluorerte forbindelsen PFOA. Dette stoffet kan blant annet skade evnen til å få barn. En nyere dansk undersøkelse tyder også på at jenter som har blitt utsatt for lave doser PFOA mens de lå i mors liv, oftere blir overvektige senere i livet.
Det er ikke farlig å ha på seg et plagg med PFOA, men all bruk av stoffet bidrar til å øke den totale mengden av PFOA i miljøet – som i luft, vann, dyr og menneskekroppen.
I Norge er det er innført et nasjonalt forbud mot innhold av PFOA i regntøy, tekstiler og andre forbrukerprodukter. Butikkene får anledning til å selge ut varer som var produsert før 1. juni 2014 fordi det heller ikke er lurt å kaste produkter som allerede er produsert.
Knapper og glidelåser
Knapper og glidelåser av metall kan inneholde tungmetaller som bly, kadmium og nikkel. Det er begrensinger på bruk av nikkel i slike produkter, og det er foreslått et europeisk forbud mot bly i produkter som barn kan putte i munnen.
Det er funnet ftalater og kortkjedede klorparafiner (SCCP) i knapper av plast. Flere ftalater er forbudt i produkter til små barn, mens det er et globalt forbud mot bruk av kortkjedede klorparafiner i forbrukerprodukter.
Gummistøvler
Slagstøvler kan være laget av PVC eller gummi. Vi vet at myk PVC kan inneholde ftalater, for eksempel verstingstoffet DEHP. Det er derfor grunn til å tro at det kan finnes DEHP i gummistøvler på det norske markedet. Støvler av gummi kan også inneholde lateks, og det kan være et problem for folk som allrede er allergiske mot lateks.
Vedlikehold
Mange impregneringsmidler er problematiske for både helsa og miljøet. Dersom du har valgt regntøy som må impregneres, bør du prøve å velge et impregneringsmiddel som ikke inneholder fluorforbindelser eller siloksaner (som verstingstoffene D4 og D5).
Spør om innholdet
Spør i butikken og be eventuelt om dokumentasjon dersom du vil være sikker på hva regnklærne inneholder. Du har krav på svar!
Alternative merker
et finnes foreløpig ingen svane- eller blomstmerkede regnklær på markedet, men du kan se etter "Trygge tekstiler"-merket. Merket skal være en garanti for at produktet ikke er tilsatt stoffer som kan være farlige for helsen, men det sier ikke noe om for eksempel energiforbruk, om utslipp av helse- og miljøfarlige stoffer ved produksjon eller om tekstilene er økologiske.
Les mer:
- Forbyr PFOA i norske forbrukerprodukter (Miljødirektoratet)
- Overgangsordning for PFOA vedtatt (Miljødirektoratet)
- Ftalater i barneprodukter (Miljødirektoratet)