Storsatsing ved Nasjonal turistveg Rondane

Publisert 02.12.2016 20:27

På Stor-Elvdal kommunes hjemmeside ligger planutkast for en storsatsing på utbygging ved Atnasjø kafé. Det legges opp til bygging av over 30 små hytter, dels for salg, dels for utleie, samt et næringsbygg for handel og service, og et antall fritidsleiligheter. Utvikling av næringsgrunnlaget ved Atnasjø kafé er brekkstangen for de omfattende planene ved «Den nasjonale utsikten mot Rondane». Ettersom kafeen har vært annonsert for salg noen år, bør den interesserte liebhaber skynde seg om det skal være mulig å gjøre et godtkjøp før prisen stiger formidabelt. Riktignok er allerede eksisterende utleiehytter fradelt kafeen, så kanskje har kafeen framtidspotensialet som den mest verdifulle faktoren.

Utsikt fra Sohlbergplassen. Foto fra nettet
Uberørt natur, rent vann, et egenartet kulturlandskap og frisk luft er blant de attributtene som knyttes opp til Nasjonal turistveg Rondane, og som har vært et unikt gode for bl.a. Atnasjø kafé

Planen forutsetter trolig en større eller mindre omregulering av gjeldende reguleringsplan, alternativt en betydelig dispensasjon for det omsøkte prosjektet. Men som tiltak er nok dette det størst på lang tid langs turistvegen. Gjennomført gir det et betydelig tillegg i turistvegstrekningens antall gjestesenger til utleien gjennom kafeen i sesongene.

Underlig nok er ikke Atnasjø kafé å finne blant tilbyderne langs veistrekningen. Rondanevegen har 47 medlemsbedrifter langs Nasjonal turistveg Rondane og tilførselsveiene fra Ringebu, Atna, Hjerkinn og Alvdal. De har en vekslende kombinasjon av synspunkter og holdninger til strekningens image, service- og aktivitetstilbud.

Bilde av planlagt utleieenhetDet som har vakt størst oppmerksomhet og bestyrtelse blant folk på sosiale medier og ellers, er utkastet til prototype for de vel 30 hyttene som tenkes bygd mellom riksveien og selve Rondaneutsikten

 




Nasjonal Turstveg Rondane reisehandbok

Reisehåndbok / Sommeravis

Rondanevegens egen reisehåndbok hjelper deg til å planlegge hvor du kan bo og hva du kan oppleve langs Nasjonal turistveg Rondane og områdene rundt. Sommeravisa viser i tillegg arrangementer og hendelser gjennom sommeren. Reisehåndbok og sommeravis kan lastes ned. Medlemsbedriftene har både reisehåndbok og sommeravis som kan gis til gjestene.










Hva er det de skisserer i tillegg til hver for seg å fronte lokal byggeskikk og uberørt natur?


Overnatting

Bedriftene tilbyr overnatting (25 i alt, åtte i Sollia ), aktiviteter, servering, aktiviteter, attraksjoner, lokalt håndverk, lokal matproduksjon, service og tjenester.

Mat og drikke

Femten av bedriftene langs Rondanevegen, derav seks i Atndalsområdet, og tilførselsveien tilbyr tradisjonsrik lokalmat, bugnende buffeter og mat etter ønske fra gjestene. Du kan få tak i hjemmebakst på Romsdalssetra, vilt på Rondane Gjestegård, Norsk Matbord på Venabu Fjellhotell, Gudbrandsdalsbord på Spidsbergseter Resort Rondane og rene, ureiste ingredienser og ekte matglede på Solans kafé på Aukrustsenteret. I tillegg tilbyr flere overnattingssteder middagsservering til husets gjester ved forhåndsbestilling.

Lokal matproduksjon langs Rondanevegen skjer ved to bedrifter, én i Sollia.

Attraksjoner

Langs Rondanevegen kan reiselystne beskue storslåtte bygninger, fra gamle Sollia kirke oppført i 1737 til viewpoint SNØHETTA som er det nyeste utsiktspunktet på Tverrfjellet. Fem attraksjoner er ført opp i vår del av turistvegen, deriblant Atnbrufossen vannbruksmuseum og Fossehuset.

Aktiviteter

Lett tilgjengelig
Fjellene og naturen langs turistvegen og området rundt er lett tilgjengelig, og passer godt til fotturer, sykling, fiske og kanoturer. Barna kan dra på lette rusleturer med familien, leie kanoer og hester og tilpasse turene til egne ferdigheter, eller bli med på tilrettelagte turer. Oppsøk de forskjellige bedriftene og få detaljert informasjon om hvor det er lurt å gå, eller legg opp turene selv og dra på oppdagelsesferd i naturen. Vi har også opplevelsessentre og setrer som ønsker barn hjertelig velkomne.

Hest og ridning
Folldal og Venabygdsfjelle
t er virkelig stedet for de som liker hester og ridning. Flere bedrifter tilbyr leieridning, opplæring og ridning for nybegynnere, og lengre rideturer for de som ønsker det. Her ser du hva de forskjellige bedriftene arrangerer

Sykkel
Langs Rondanevegen og tilførselsveiene er det utallige muligheter for sykkelinteresserte. Stier, gamle veier, Nasjonal turistveg og seterdaler gjør vårt område til et eldorado om du er proff syklist, amatør, liten eller stor. Det er seks bedrifter som leier ut sykler og som har gode turtips, av dem er tre i Sollia.

Padle og ro
Her er det fine elver og sjøer å padle og ro på. Sju bedrifter, herav fire i «vår» del av strekningen leier ut kano og båter, og som har tips til hvor du kan dra.

Tilbyr aktiviteter
Bedriftene tilbyr aktiviteter for liten og stor, for de som ønsker spenning og de som søker ro, de som liker dyr og de som liker tilgjengelig og majestetiske fjell. Fiske er en aktivitet for friluftsfolk i alle aldre. 31 bedrifter annonserer ulike typer aktiviteter, 13 i Atndalsområdet. Skiløypene langs Rondanevegen og informasjon om spennende bokstavjakt langs skisporene på Venabygdsfjellet finner publikum på respektive lokale nettsteder. På sommerføre får vi orientering om 22 turstiforslag, derav 13 med utgangspunkt i sollianaturen med tilliggende herligheter.

Arrangementer
Det er nesten bemerkelsesverdig hvor få større, årlige publikumsarrangementer som annonseres for å friste det reisende publikum til å stoppe noen dager på strekningen gjennom Sollia og Atndalen. Breisjøfestivalen, Seterdagene på Øverdalssetra, markedet på Pundarvangen, Livestockfesten i Alvdal, sommerjazz i Bjørnhollia og Fossedagene i Sollia er det som renner meg i hu. Mest entydig arrangement for Nasjonalturistveg Rondane er nok Fossedagene i Sollia med bruk av Jomsborg, Vannbruksmuseet og Fossehuset som arrangementsscene. På Fossedagene er vi rost av publikum for bringe fram lokal tradisjon og begrense virkemidlene til å være dempede og bærekraftige.

 Fløtere under Fossedagene

Fossedagene i Sollia trekker et stort publikum til bygda den første helga i september hvert år, her fra årets arrangement.

Tekst: BB

H.S.