Storlom er ukas fugl
Storlom (Gavia arctica)
Hans Petter Kristoffersen
En flott fugl. Foto Thor Østbye
Det finnes kun fem arter av lommer i verden, to av dem hekker her hos oss, mens to av de andre opptrer regelmessig langs norskekysten om vinteren som overvintrere fra arktiske strøk. Storlom og smålom, som hekker i Norge, er utbredt over det meste av landet, men storlom er nok den vanligste av dem. Et typisk trekk ved lommene er at de skifter drakt høst og vår, og de ser ganske så forskjellig ut på sommeren og vinteren.
På tross av navnet er det ikke så veldig stor størrelsesforskjell på storlom og smålom. Storlom har ei flott fjærdrakt i hekketida sjøl om fargene går i svart, grått og hvitt. Den har et fantastisk rute-og stripemønster som gjør den lett gjenkjennelig. Storlom har også et anna biotopkrav enn smålom. Den foretrekker å hekke i store innsjøer med mye fisk, mens smålom gjerne holder til i små tjern uten fisk. Den flyr nemlig til andre og større vann for å fiske.
Lommene er gode fiskere og fisken fanges ved at den dykker og de kan oppholde seg i opptil et minutt under vann. Nebbets dolkeform indikerer også at dette er en art som er tilpasset å fange fisk. De fleste storlommene trekker ut fra Norge om høsten og det er ikke så mange som overvintrer langs norskekysten. De trekker til sørlige deler av Østersjøen og langs Atlanterhavskysten fra Danmark og sørover.
Sangen til storlom er flott og stemningsfull og mange har nok hørt den en stille vårkveld ute fra en sjø uten helt å vite hva en har hørt (hør sangen her). http://www.xeno-canto.org/67281
Et storlompar. Foto Thor Østbye
Og slik ser den ut i vinterdrakt. Foto i Nederland av Gerhard Visser