Storfugl

Publisert 03.05.2016 14:53

foto Thor Østby
  "Hønvekua" er nå så denne artikkelen av Hans.Petter Kristoffersen passe godt :

Dagens fugl: Storfugl (Tetrao urogallus)

 

 Var det noen som satt oppe natt til 1. mai og fikk med seg fuglesangen minutt for minutt på NRK P2? Det var et direktesendt program fra Irland hvor man var inne fra mange europeiske land (deriblant Norge) og fikk høre fuglesang fra de respektive landene. Norge bidro med tiurspill fra Voss. Undertegnede syntes sjølsagt at dette var et interessant prosjekt, men jeg fikk kun med meg de siste to timene fra kl 5 til 7 på morran. Men det er ingen grunn til å fortvile, for hele nattas seanse ligger sjølsagt på nettet og da er det jo bare å bruke dagen på å gjenoppleve denne natta.

 

Vi fikk høre fuglesang fra en ås utafor Moskva, det var måker og vadefugl fra ei øy i Nederland, det var skikkelig vårstemning fra Sommerset i England og som sagt hørte vi tiurspill fra Voss. Og det passa jo bra, for det var ikke ellers så mye liv å høre på yttersida av vinduet der jeg lå, kaldt som det var. Men tiuren trives jo godt i slikt klima og spilte villig på Voss.

 

Noen av dere har sikkert også opplevd tiurleik i virkeligheten. Det kan være en stor opplevelse, litt avhengig av hvor mange fugler som er på leiken. Leiken starter ofte på vinteren, hvor hanfuglene (tiurene) møtes og posisjonerer seg, og hvor det gjerne ender med at en hann blir en slags konge på haugen. Etter hvert inntar hunfuglene (røyene) leiken og da blir det enda viktigere for hannene å vise hvem som er den sterkeste. Det kan bli heftige kamper mellom hannene, men det ender som oftest med at en hann går seirende ut.  Da kan han starte parringa og gevinsten er at hans gener blir ført videre.

 

Storfugl er en typisk barskogsart og finnes utbredt over det meste av Norge hvor vi har barskog. Hovedutbredelsen strekker seg videre østover gjennom Sverige og Finland og inn i Russland. Når parringa er over, er det røya som gjør alt arbeidet med å ruge og oppdra unger. Reiret ligger på bakken og er et lett bytte for predatorer av ulike slag. Storfuglbestanden har også vært påvirka av moderne skogsdrift, men vi har fortsatt en god bestand av arten i Norge.

 

Storfugl tilhører skogshønsfamilien, som teller i alt 19 arter, deriblant orrfugl og jerpe.

 Heldigvis har vår glimrende fotograf vært på en del leiker opp gjennom åra, og det har resultert i en haug med gode bilder. Her er et lite utvalg.

 foto Thor Østby

Det er et privilegium for en tiur å ha vunnet kampen og dermed få muligheten til å pare seg med alle hunnene. Overført til oss

 mennesker hadde vel dette blitt i overkant tøft for en mann å håndtere. Foto Thor Østbye

foto Thor Østby

Men det er en tøff kamp for sjefen å holde utfordrerne unna, og de holder seg på litt avstand uten å gi opp håpet helt. Foto Thor Østbye

 foto Thor Østby

Det kan gå riktig så hardt for seg når tiurene møtes. Foto Thor Østbye

 

foto Thor Østby


 

Men «The winner takes it all», og belønningen er deretter. Foto Thor Østbye

 

 1-image016

Storfuglenes utbredelse i Norge.

 

1-image017