Solliværinger på Landsskytterstevnet i Øverbygd

Publisert 11.08.2016 15:07

Sollia skytterlag emblem

Solliværinger på Landsskytterstevnet i Øverbygd i Målselv

1961: Øverbygd i Målselv.

- Vi var i veg tre karer fra Sollia kan Bjørn Brænd fortelle. Det var’n Ola (Nesset) og’n Anton (Brænd) og je’. Vi kjørte Moskvitch'n hass Anton og uten takgrind, Je’ satt i baksetet under heller trange «kår» for å si det mildt. Vi hadde klar beskjed om å være tilbake på Nesset mandag morgen etter stevnet - senest kl. 09, for da skulle’n Håkon (Nesset) starte med slåtten.



Kjent med Magne Landrø

- Jeg husker at vi bodde på skyttercampen ved sida av campingen til Oslo Østre med Magne Landrø i spissen for mange av landets beste skyttere, Magne ble jo skytterkonge på dette stevnet og senere hytteeier i Sollia. Sjøl skjøt jeg så bra at je’ fekk gavepremie fra Hordaland skyttersamlag på vendefiguren. Det var tolv dessertskjeer i ekte sølv.

Stokken låg innpå

- På den tida var det noe som het nordisk skoleungdomslandskamp der jeg var nominert. Dessverre gjorde resultat mitt i Målselv at jeg tapte kampen om en plass med bl.a. Tore Hartz. Grunnen for de mange skakke seriene våre fekk vi oppklart da vi kom hem att. Løpet låg innpå og da det vart varmt, forskjøv treffbildet seg.

Rakk slåtten

- Hem'att kjørte vi som noen demoner og svingte inn på tunet på Nord Nesset ganske så akkurat til avtalt tid kl. 09. Da hadde vi kjørt sammenhengende fra Målselv. Men det gjekk ganske kvasst for seg på turen nordover og, minnes Bjørn. Da vart det ei kappkjøring uten like for å rekke ferjene og om mulig å kjøre seg fram i køa.

1961 Magne LandrøBle skytterkonge

Magne Landrø vant og ble skytterkonge i Målselv i 1961. Senere skulle Magne gjenta bedriften to ganger, 1976 i Alta og 1981 i Bodø.
Magne Landrø og hans famile har betydd mye for Sollia skytterlag gjennom tidene. Bl.a. var de svært aktive bidragsytere til det store Solliastevnet i feltskyting som i mange år gikk Skjærtorsdag.
 







1971:  Øverbygd i Målselv

 Dette året reiste Torgrim Nesset sammen med Einar Asbjørn Brænd og Ole Peter Kulstad til LS i Målselv. Einar Asbjørn forteller at også Berulf og Øystein Vågan deltok. Siw Gundersen som senere skulle bli gift med Berulf var også med på turen. De kjørte sjøl.
- Det jeg husker best var de forferdelige sanitærforholdene, sier Øystein. - Møkka tøt opp av hølet i gammeldassen. Vi måtte stå oppå setet for å få gjort ifra oss.
 

Kvit Cortina

Vi kjørte med den kvite Cortina'en 68-modell til Torgrim. Torgrim  hadde snekret ei trekasse som passet akkurat inn i takgrinda på bilden. Der hadde vi telt og soveposer.

Minnes turen best

I Målselv deltok jeg i mitt andre landsskytterstevne, men resultatene i  ble heller ordinære. – Det jeg minnes fra turen dreier seg mest om bilturen oppover og ned att. Asfalten sluttet i Trøndelag et sted og i Nordland var det mer eller mindre anlegg hele vegen,  I nærheten av  Korgenfjellet var det en tunell som var så smal at det bare var plass til ett kjøretøy i bredden. Faktisk var det så smalt at det grodde gras midt i vegen. I bakkene opp fra Narvik var vegen veldig  svingete og i dårlig forfatning. Jeg husker at der sto det en kar med traktor klar for å dra bilene oppover.

 Fra bryllupsdagen 10april 1930 på RøBesøkte familien

Det fortelles ellers at Ole Moen  fra Nordre Moen en gang i  mellomkrigstida deltok i et Landsskytterstevne i Nord-Norge. "Mobro" som Ole ble kalt var en ivrig skytter og kombinerte deltakelsen på stevnet med å besøke slektninger i Målselv.

Det er ikke kjent når dette skjedde, men det er vel rimelig å tru at Ole gjorde denne reisa før han giftet seg med Solvor f. Lien i 1933. Se brudebildet t.v.

Av aktuelle landsskytterstevnet i perioden før dette har vi:

1910: Tromsø - Mobro var da 19 år.

1920: Narvik - Mobro var da 29 år. Kanskje dette er det mest aktuelle.

Det første landsskytterstevnet i Øverbygd i Målselv ble arr så sent som i 1961.

Av slekt Mobro hadde i Målselv har vi etterkommere etter Hans Hansen Moen (1809 - 1892). Han flyttet til Målselv og bosatte seg på garden Skogstad.

Hans datter Ragnhild (1829 - 1892) g.m. Emort Hansen fra Venabygda hadde to barn: Hans og Hans Julius ( 1858 - 1915). Hans Julius var gift med Syverine Hansdatter, datter av Hans Torgersen og Ragnhild Syversdatter som kom fra Granen i Sollia. De hadde barna Erling og Ruth. 

Ragnhilds søster Sigri (1832 - 1916) gm Pål Pålsen fra Tynset ryddet garden Nerdrum i Målselv. De var barnløse.

1966: Bodø.

Ola Nesset, Bjørn Brænd og Hans Sollid reiste da til landsskytterstevnet i Bodø. Den gang med den nye Cortinaen til Ola, en bil han bruker den dag i dag. Ola var på denne tida en av Hedmarks beste skyttere. Hjemturen gikk stup i ett bortsatt fra ei pause ved Majavatn der de stpppet og  kastet seg inn i en fest på samfunnshuset. Hans Sollid forteller at de målte på speedometeret avstanden til Bodø og det er 1000km og 800 m fra grinda på Nord - Nesset til Bodø bys daværende grense.

H.S.