Skiferd som ble Vinternatt
Skiferden fra Koppang via Sktorfjellet etter første overnatting i telt og ljørbu i Trylia hvor bare Sohlberg utholdt hele natta i teltet da det vart svært kaldt. til Sollia, Videre gikk turen i tunt føre til Sollia. De hadde beregnet å gå over til Bretninga, uvisst på hvilken side av Storvola men kom trolig på østdia herog Svøluhøgda eller de gikk inn Brettingsdalen. Iallfall tok de for tidlig østover til høyre i gråværet og kom ned i Øverdalsbekken i stedet for lengre nord og NV for Bretningsvola og til Bretninga. Øverdalsbekken er intet lett terreng for skiløping og tung kjelke det vet vi som er lokalkjente.. Så opp bratta til Frami. Dagen etter over Solli-fjellet til Uti ved Atnbrua ser vi av bilder som Svend Øvergaard tok for å dokumentere turen. Påfølgende dag nordover etter Atnsjøen til Strømbu. Dagen etter opp på Høgronden.
- Dei hadde styrkja seg veit du fortalte Ola Blæsterdalen en gang om påfølgende middag og sterkt drikke attåy øl på Nørdre Strømbu .
Utom nåva en tur såg Sohlberg den tindrende tanngarden i Rondane midt i mot, dette grep ham sterkt. I hans maleri ser vi at han grep fjellet.
Så ble ny etappe til Folldal Folldal og så med hesteskyss ned til Avdal. Etter togturen tilbake til Koppang ventet ei heidundrende fest som Svend arrangerte på Øvergaard er det fortalt bla av Ola Myrberget. Turen skapte grunnlaget for kunstneren Harald Sohlberg sin fasinasjon av de blå fjella i Sollia. Hans første skisser på en konvolutt og skrivepapir, er dessverre tapt.
Overveldet av fjelltoppene en natt i blåkaldt måneskinn, begynte han sitt livsverk - maleriet Vinternatt i fjellene.
Han bodde på flere gårder i Sollia og malte (1900 – 02): Uti, Amperhaugen, Sør-Nesset, Midt-Nesset, Nordre Nesset og Nordre Straumbu. Første versjon av Vinternatt ble solgt i 1901. Våren 1913 arbeidet han igjen fra Nordre Nesset med hovedversjonen av motivet. Først i 1914 var mesterverket ferdig. Da penselen ble lagt ned, skrev han i dagboken: ”Det ene maleri vilde være nok til at jeg kunde være tilfreds med mitt livs arbeide”.
Første utstilling i Kristiania i juli 1914 under Jubileumsutstillingen for Grunnloven ble en stor suksess. I dag hnger hovedverket i Nasjonalmuseet for kunst i Oslo. Det er kåret av folket til Norges nasjonalmaleri.
15 år senere og etter 14 års arbeid og avbrutte opphold, tok det for kunstneren såg seg fornøyd. Det som begynte som en vidløftig skiferd i Nansen sin ånd. Harald Sohlberg og hans maleri er hovedtema under Fossedagene 2014. I Fossehuset vil vi stille ut dette bildet samt flere unike bilder. Noen er aldri publisertt før. Samt et skipar brukt nettopp ved Påsklete 1899.Du får høre mer om dette på vandringa fredag 5. og lørdag 6.september under kulturprogrammet ved Fossehuset.
Fra venstre Simen O. Øvergaard, Berhard Nordahl (deltok sammen med Fridtjof Nansen på Fram ekspidisjon), Ola Myrberget med horn i handa,sittende på sleden arkitekt og slottsforvalter Hjalmar Welhaven, skjult bak usikker men trolig Erdvard Trønnes,Toralf Øvergaard, Svend Øvergaard og Harald Oskar Sohlberg.