Sivspurv

Publisert 14.02.2014 10:33
Sivspurv på Ringebufjellet foto Hans Petterb Kristoffersen

Sivspurv (Emberiza schoeniclus) 

Hans Petter  Kristoffersen har sendt oss en nyfuglartikkel: Siden denne vinteren ser ut til å bli en total fiasko her i låglandet på Østlandet, er det snart på tide å legge den bak oss og se framover mot våren. Vi er alt halvveis i februar og da er det bare to uker til vi er i den første vårmåneden. Da kan jeg gradvis begynne å presentere de artene som kommer hit som trekkfugler, og en av de som kommer ganske tidlig er sivspurv. Den er en nær slektning til gulspurv, men har helt andre krav til leveområder, i tillegg til at den er trekkfugl. Sivpurven fortrekker nemlig sumpområder og liker seg best langs elver og vannkanter.

 Sivspurv tilhører buskspurvfamilien og er ikke i nær slekt med for eksempel gråspurv. Sivspurv er den absolutt vanligste arten i denne familien og er utbredt over hele Europa og finnes også i hele Norge der det er vann eller sumpmark. Hannens drakt er karakteristisk og lett gjenkjennelig, mens hunnen er mer anonym i fargene og kan lettere forveksles med andre hunner blant buskspurvene. Hannen er også grei å ta på sangen som er ei kort og enkel strofe (hør på vedlagte lydfil). Du vil ofte høre den i nærheten av vann eller sumpige områder.

Sangen kan høres her:

http://www.xeno-canto.org/143129

 Den kommer hit i april fra overvintringsstedene i Sør-Europa og inntar gjerne takrørskoger og siv langs innsjøer i låglandet eller vierkratt i fjellet i nærheten av bekker, elver og vann. Den holder ut langt utover høsten og enkelte individer kan også overvintre i Norge. Det er i alt 40 arter i Emberiza-slekta og av de har vi 5 som hekker i Norge.