Seterbruk i Vesl-Grytdalen
Serien om setrene i Sollia fortsetter
Mange av Sollia.net sine brukere har savnet serien om våre setre. Det er nå på tide å ta dette opp igjen. Den lange pausen i serien om setrene skyldes mange ting, men ikke minst har redaktøren prioritert andre skriveoppdrag.
To setergrender og ei seter gjenstår
Det er to setergrender som gjenstår i presentasjonsrunden. Dette er Vesl-Grytdalen og Sjølisetra. Disse setrene ligger på nord for Atnaelva og Atnsjøen. Dette var et av fire områder som ble beholdt som sameie mellom de fem opprinnelige Atneli-gardene. Området var og blir kalt Veslegrytdalsameiet.
I starten var det de fem Atnelien-gårdene som sikkert etablerte sitt seterbruk raskt etter rydningen av gardene ved Atnbrua. Den tok til helt på slutten av 1600-tallet.
Senere har flere gårder i Atnbru-området bygget setrer og tatt i bruk utmarka i det opprinnelige sameiet.
Først på Sjølisetra
Trolig ble det først etablert seterbruk nord på Sjølia i det som ble hetende Sjølisetra. Dette var vår og sommersetrer. Setrene i Vesl- og Stor-Grytdalen ble høstsetrer.
Felles flyttedato var 10.august. Da skulle slåtten på de mange utmarksslåttene være unnagjort.
Setrene inni sjølve Stor-Grytdalen ble etablert på 1730-tallet.
Det er opplagt ingen tilfeldighet at disse to setergrendene ligger der de ligger. Her er det beste beite , bra med bjørkeskog som viktig brenselsforråd og vatn i bekker for ymse bruk.
... og ei seter.....
Helt til slutt kommer vi til Nessetra i Megrunnslia
Deretter....
Når disse setrenes historie er beskrevet, vil vi se på setrer som ble brukt av gårder i Sollia, men som ligger utenfor den gamle kommunegrensa. Dette gjelder enkelte setrer ved Breisjøen i Alvdal kommune, Fagerlisetra i Vassbulia i Sør-Fron kommune og Skarsetra i Ringebu kommune.