Næringsmiddel i særklasse
Brennesle – vårens næringsmiddel i særklasse
Brennesle (stornesle) har blitt brukt i mat (suppe, stuing), drikke (te), i folkemedisin og som tekstiler. Brennesle blir av mange betraktet som et ugras som svir når det kommer i kontakt med huden. Det skyldes at hele planten er dekket med vanlige hår og brennhår. Brennesle vokser nær dyrket mark og i hager langs hekker og veikanter. Fra et omdømme som ugras i hager, parker, eng og beite, bør vi tenke på brennesle som vårens næringsmiddel i særklasse. Hvorfor?
Antioksidanter har mange gode helsefremmende effekter. Innholdet i brennesle er bare litt lavere enn i blåbær. Blåbær regnes som en slags supermat med høyere innhold av antioksidanter enn de fleste andre frukter og bær.
Nesle uten sviing - når brennesle kokes eller tørkes ødelegges brennhårene og giften forsvinner. Da kan planten brukes i mat og drikke. I urtemedisinen har brennesle en lang historie. Brennesle er vanlig i hele Norge, og er en av våre eldste og mest allsidige planter.
Vårneslen er den mest verdifulle matneslen. Det er derfor tida er inne til å nyte et måltid med neslesuppe eller stuing. Bruk unge skudd/blader, brenneslene vokser fort og kan bli trevlete og bitre. Bruk alltid gode hansker når du plukker og ellers jobber med neslebladene.
Plukk nesler bare på steder som ikke er forurenset av dyr, mennesker eller trafikk. Plukk ikke nesler fra gjødsel- eller komposthauger, de inneholder mye nitrater. Unge skudd smaker best – når neslen blomstrer, er sesongen over.
Skyll alltid bladene i kaldt vann. Da fjerner du eventuelle jordrester, sandkorn eller insekter som følger med når du plukker. Det er best å bruke saks og klippe av den delen av planten du skal spise når du plukker. Én liter med blader er tilstrekkelig til én porsjon.
Forvell bladene raskt, dvs. kok opp vann i en kjele, ta neslebladene oppi og la vannet koke opp på nytt. Hell innholdet over et dørslag og la vannet renne av – avkjølt kan det brukes som blomstergjødselvann. Nå brenner ikke neslebladene.
Til frysing – nå kan noe av vinterforsyningen fra naturens spiskammers sikres. Bruk tomemballasje fra f.eks. rosiner eller fløte for å tenke gjenbruk og bærekraft, og frys inn passende porsjoner. Beregn f.eks. 100 g forvellet nesle per porsjon.
Nesle kan blandes med andre grønne vekster som skvallerkål, ramsløk eller meldestokk, eller hageurter som persille og spinat.
Brenneslesuppe
2 porsjoner
1 liten løk
2 fedd hvitløk (hvis man liker hvitløk)
2 ss smør
1 liter nesleblader
6 dl mild kyllingkraft/-buljong
1 dl fløte
1 ts salt, kvernet pepper og revet muskatnøtt
Fres løk og hvitløk i smør i en kasserolle. Hvis bladene ikke er forvellet på forhånd, rører du inn bladene når løken har blitt blank og mør. Fres videre under omrøring til bladene har falt sammen. Tilsett kyllingkraft, kok opp og kok suppen i 5-10 minutter. Kjør til slutt suppen jevn med en stavmikser, tilsett fløten og gi suppen et nytt oppkok. Smak til med salt, pepper og revet muskat. Noen liker et tilbehør med noen baconbiter og/eller deler av hardkokt egg.
Du kan også lage en god brenneslesuppe ved å bruke ca. 8 dl grønnsak- eller kyllingbuljong, og kjøre suppen med stavmikser. Server med kokt eller posjert egg, og gjerne en rømmeklatt eller litt kremfløte på toppen.
Brenneslestuing
4 porsjoner
2 l brennesleblader
1,5 dl crème fraîche
1 dl vann
1 fedd hvitløk
1 ss olje
Varm olje og finhakket hvitløk på middels varme i ei gryte. Tilsett bladene og vannet (hvis du ikke har forvellet bladene på forhånd), hold varmen og la bladene falle sammen under omrøring før crème fraîche tilsettes. Kok til bladene er møre og stuingen tykner. Smak til med salt, kvernet pepper og revet muskatnøtt. Stuingen kan anbefales til f.eks. grillede lammekottletter eller skiver av lammestek.
Neslete
Den enkleste måten for å tørke bladene er først å skylle dem godt, riste av vann og gjerne dele dem opp i litt mindre biter. De legges på tørkepapir på et tørt, luftig og varmt sted. I løpet av par-tre dager er bladene tørre. Ellers kan plantene henges opp og tørke på stilken. Når bladene er tørre tas de over i en lukket boks eller et glass med lokk.
Neslepulver
Neslepulver av tørkede brennesleblader inneholder mye jern, kalium, kalsium og magnesium. Når bladene er tørre legges de i en mikser og knuses til et fint pulver. Ta pulveret over på et glass med lokk og oppbevar det mørkt. Pulveret holder seg i cirka ett år.
Det er sunt med1 teskje neslepulver om dagen på brødskiven eller maten, eller blandet i en smoothie.
Hvis du trener mye, er syk, gravid eller blør mye under menstruasjonen kan du ta opptil 2 spiseskjeer neslepulver hver dag. Neslepulver er et godt alternativ til jerntabletter, siden pulveret ikke gir forstoppelse.
Neslepesto med valnøtter
1 porsjon ca. 4 dl
1 l friske nesleskudd
4 fedd hvitløk
1 dl valnøttkjerner (eller cashewnøtter)
50 g revet parmesan
1 dl olivenolje
Når den forvellede neslen er kald klemmer du ut vannet med hendene og grovhakker neslene med kniv.
Ta nesler, hvitløk og nøtter i en hurtigmikser og kjør til det blir en fin masse. Tilsett revet parmesan og spe inn oljen i en tynn stråle til du har ønsket konsistens. Smak til med litt salt og pepper. Ha pestoen på rene, tørre glass og oppbevar i kjøleskapet, eller den kan også fryses.
Historie
Det fins rapporterer om funn av pollen fra stornesle i Sør-Skandinavia, helt tilbake til 10 000 til 9 000 f v t (før vår tidsregning). Pollenanalyser har i Østfold påvist forekomst av brennesle allerede i eldre steinalder fra 8 300 til 7 500 f v t.
Gjennom tidene har nesle blitt brukt til ulike formål. For eksempel har bastfibrene i neslestilkene blitt brukt til å veve tøy av helt tilbake til år 600 e v t.
Nesle har blitt brukt i folkemedisinen, f.eks. ble neslete brukt mot nyresjukdom og gikt. Nesleblad kan i tillegg brukes til å hele sår. Hårvask med neslelåg var et kjent middel for å holde håret friskt og sunt. Hos budeiene konkurrerte neslelåg med einerlåg til dette formål.
Les tidligere artikkel om bruken av rabarbra sammen med stekt fisk - les her.
BB