Nå skulle det vært fløting
Elva renner ensom. Den er flomdiger og skulle nå vært nyttig og brakt skillinger til dalførene oppstrøms. Den skulle gått full av gyllent vinterbarket tømmer. Elva og fløtinga fullbrakte vintermånedenes arbeid. Elva vasket vintersvetten ut av vadmelsbukser og blåtøysbuseruller. Fterne gikk fra Atnbrua der isen lå på Atnsjøen og endte et par uker senere på et vårlig Atna.
Fløterlivet er over i våre vassdrag. Det er ikke lenger spenning med å få høre hvor langt bakenden har kommet til kvelds i dagene utover i slutten av mai og begynnelsen av juni. Det sagnomsuste livet med overnatting ved nyingen slik eldre gubber kunne berette om, er historie. Overnatting i bu var for dem som luksus å regne – Badstua ved Atnfossen, Finstadbua, Sameiebua, Bakevjebua, Trøbua, Styggbergsbua, Grøtdalen, Buggestua, Storbekkmoen, Fossbua, Atndalsplassen, Reierstua, Trylibua og de glemte som etter hvert blir en buruin langs elva. Det var den gang fløterne var borte fra start til slutt, og hadde én utnistingsdag ved starten og én når de passerte Mogrenda. Senere kom skogsbilveiene og bilene. Det ble vanlig at fløterne reiste hjem til kvelds eller bodde i varme og tørre hus underveis. Da kunne ryggsekken bare inneholde dagsniste med kaffekont og kjele.
Fløterne visste om hvor tiurlekene var og tok gjerne med seg en nattlig opplevelse på spillplassen. På slåttene langs elva var gråskimlede harer framme på groen, og i senere år rådyr.
Fløterbåten ble dratt på land på fjørua ved Atneosen. Der ventet oppgjør i rede penger og gjerne en flaske øl til hver som en felles avslutning på sesongen i tømmerdriftenes tegn. Noen hogg skaftet av haken og spikket nytt neste år. Andre tok haken med hjem og fik den kvesset i smia når den vibrerende spenningen fortalte at fløtervatnet stod høyt nok i dammen ved Atnbrua.
Kvilvarmen har sloknet – et vagt minne tegner seg under Fossedagene ved Atnbrua: ennå kan fløtere fra Setninga og Atna fortelle fra fløterlivet – glåmfløtere og fra andre vassdrag er selvsagt velkommen. Men vi ser at det blir færre veteraner igjen med årene. Opplev dem mens de ennå finnes – årets trasisjonelle fløtertreff er lørdag 6. september ved Atnbrua.
Bjørn Brænd
Atnafl øterne 1945. Harald E. Negaard (til venstre i båten) var fl øterhusbond. Foran båten fra venstre: Rolf Tangen, xx , Ludvig Sveen, Peder Sveen, xx , Asbeir Fosseng. I båten: xx , xx, Harald E. Negaard, xxx. Bak båten: xx , xx , xx , xx , Anstein Tangen, Oskar Øverby, xx, xx,Sverre Øverby, xx (båtkar), xx (båtkar) og xx
Under 3 bilder" fra vår tid" foto Bjærn Brænd